Обмін утримуваними особами має сприяти досягненню миру, забезпечити національне примирення і єдність країни, - йдеться в заяві партії і підкреслюється, що цей обмін повинен був відбутися ще в січні 2018 року, як другий етап, домовленість про який була досягнута ще в 2017 році. Однак злочинний режим Порошенка не хотів здійснювати його, незважаючи на дані зобов'язання, а нова влада не поспішала з обміном, хоча могла провести його вже в перші місяці свого правління.

«Справу миру — це наше загальнонаціональне завдання, а значить, всі повинні зробити свій внесок. Один з лідерів «Опозиційної платформи — За життя» Віктор Медведчук особисто організував повернення 489 осіб на територію, контрольовану Україною, додому, до своїх сімей. Наша партія та її лідери всі ці роки працювали над поверненням додому полонених, врегулюванням конфлікту на Сході України. Ми напрацювали необхідний пакет законопроектів і внесли його на розгляд Верховної Ради. Для прискорення мирного процесу ми ініціювали міжпарламентський діалог у форматі «Україна, Росія, Німеччина, Франція». Ми заявляємо про свою готовність працювати на реінтеграцію України, повноцінно включитися в діяльність Контактної групи в Мінську та її підгруп. Тепер влада має зробити свій остаточний вибір, на чиєму вона боці: з націоналістами і «партією війни», охочими продовження кривавого кошмару і розколу українського суспільства, або з нами — прихильниками миру, єдності і життя», - вважають в ОПЗЖ.

У партії розповіли про долю п'ятьох співробітників полку спецпризначення «Беркут» Олега Янішевського, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Сергія Тамтури і Олександра Маринченко, яких п'ять років намагалися, але так і не змогли зробити головними обвинуваченими у розстрілах на Майдані. Всі ці роки за вказівкою політиків, що дорвалися до влади слідство, ігноруючи факти і свідчення, вперто наполягало на звинуваченнях правоохоронців. Але перший же неупереджений розгляд справи в Апеляційному суді Києва, на якому заслухали свідків і вивчили факти, показало повну неспроможність звинувачень. Неможливо досягти миру в Україні, постійно догоджаючи «партії війни» і приносячи в жертву її інтересам законність і права громадян. Для того щоб забезпечити громадянський мир, український народ має дізнатися всю правду про трагедії 2014 року.

«Проведений обмін полоненими — це важливий крок, який доводить дієвість Мінських угод, продуктивність стратегії діалогу і компромісу. Але цього, для того, щоб відновити мир на Донбасі і в Україні, недостатньо. Принципово важливо, щоб процес примирення став незворотним. Необхідно продовжити прямі переговори з Російською Федерацією, вести прямий діалог з представниками Донецька і Луганська, забезпечити розведення сил і техніки вздовж всієї лінії розмежування, що дасть гарантії стабільного припинення вогню», - заявляють в партії, додаючи, що важливо розробити і прийняти закони, передбачені Мінськими угодами: закон про амністію, Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», що діє на постійній основі, свою редакцію якого депутати від партії внесли у Верховну Раду, спеціальний Закон про вибори в ОРДЛО і зміни в Конституцію України.


Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще