Політолог, директор програми Міжнародна і внутрішня політика аналітичного центру ″Український інститут майбутнього″ Юрій Романенко висловив свої думки з приводу обміну полоненими, який відбувся 29 грудня.

Романенко прокоментував обмін полоненими в інтерв'ю Рoliteka.

Політолог уточнив, що обмін відбувся між Україною та Росією, оскільки так звані ″ДРН″ і ″ЛНР″ — це не більше, ніж повністю підконтрольні Кремлю маріонетки, з допомогою яких Путін вирішує завдання своєї політики.

За словами Романенка, те що відбувся обмін і що українські бранці повернулися додму — це, звичайно добре. Але ключова проблема полягає в тому, що за цим послідує.

″Тому що Гризлов вже заявив про те, що Україна повинна внести зміни в Конституцію, зафіксувати статус з ОРДЛО. І от, якщо все це Зеленський зробить, то на Україну чекає не найкраще майбутнє — на неї чекає доля Боснії. В кінцевому результаті Україна розвалиться і буде існувати або у формі недодержави, як Боснія — держава, яка знаходиться під зовнішнім управлінням. Або просто Україну розтягнуть сусіди — Росія, Польща, Угорщина і т. д″, зазначив політолог.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

За словами Романенка, логіка дій нинішньої влади спрямована на те, щоб отримувати піар-перемоги і вона не має загальної концепції того, ″що ми отримаємо на виході″.

Юрій Романенко в інтерв'ю для Рoliteka
Юрій Романенко в інтерв'ю для Рoliteka

Політолог вважає, що Україна заплатила високу ціну за цей обмін.

″Чому ціна велика? Оскільки держава не змогла визначити цих беркутівців, як винних, хай не в якості замовників, а в якості виконавців злочинних наказів, цим самим держава показала свою повну імпотенцію. Адже фактично це були останні ниточки, які тепер пішли в Росію. Відповідно, держава, яка не здатна встановити причини, наслідки та винести вирок, вона державою не є. Тому що не здатна установити справедливість у такій важливій справі. І в такої держави немає ніяких перспектив″, - сказав політолог.

При цьому Романенко зазначив, що Ізраїль у свій час також заплатив велику ціну - віддав більше тисячі терористів за свого одного солдата. Однак, Ізраїль це зробив після того, як були дотримані всі процедури, злочинці були засуджені і отримали вирок суду.

″Тобто, була дотримана легітимність процесу і держава визначила своє ставлення до осіб, які є ворогами держави. У нашому ж випадку ключова проблема в тому, що держава не встановила нічого″, - підкреслив Романенко.

Політолог зазначив, що ми йдемо в руслі Росії, тому що саме вона нав'язує нам формат, який вигідний їй.

″З моменту, коли влітку пішли перші обміни полоненими, стало очевидним, що росіяни заганяють нас в таке русло, яке передбачає зручний для них формат вирішення проблем Донбасу. Газова оборудка — це також частина цього формату″, - зазначив Романенко.

Нагадаємо, політолог Юрій Романенко підбив підсумки 2019 року

Як повідомляв портал Знай.ua, Юрій Романенко показав, що Україна виграла від газового договору з Росією

Також Знай.ua писав, Юрій Романенко пояснив, чому Україні не вдасться наздогнати Польщу