15 січня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Канцлер висловила співчуття у зв’язку з катастрофою українського літака в Ірані.

Зеленський та Меркель обговорили ситуацію довкола трагедії літака МАУ поблизу Тегерану. Український президент висловив вдячність за готовність Німеччини взаємодіяти заради відкритого та неупередженого розслідування катастрофи. Зеленський повідомив, що зараз в Ірані ще залишаються українські фахівці, які займаються питаннями ідентифікації та репатріації тіл загиблих, а також "чорних скриньок".

Меркель, фото - tass
Меркель, фото - tass

"Глава Української держави очікує на ефективне розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності винних у збитті літака українських авіаліній, а також на компенсації сім’ям загиблих і компанії-перевізнику. Президент України закликав Німеччину політично сприяти цьому процесу", - йдеться у повідомленні. Сайт Президента

Крім того, сторони обговорили укладені домовленості щодо транзиту газу через територію України до Європи. Зеленський висловив задоволеність досягнутим компромісом і укладенням нового контракту, й подякував Німеччині за посередництво. Водночас Меркель зауважила, що наступним завданням є забезпечення збільшення інвестицій в українську ГТС для підвищення її конкурентоспроможності.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Зустріч у "нормандському форматі", сайт президента
Зустріч у "нормандському форматі", сайт президента

У розмові Президента України та Федерального канцлера Німеччини пролунала і тема ситуації на Донбасі. Зеленський наголосив, що завдяки перемовинам у Парижі вдалося досягнути домовленостей про повернення частини утримуваних українців і подякував Ангелі Меркель за активну участь.

"Нам, на жаль, не вдалося звільнити всіх, але ми повернули 76 людей. І ми дуже вдячні вам за участь у цьому процесі", – зазначив Володимир Зеленський. Володимир Зеленський

Стало відомо, що зараз ведеться робота над формуванням чергових списків для звільнення. Президент України висловив занепокоєння невиконанням домовленостей щодо забезпечення реального режиму "повної тиші" на Донбасі.

Нормандська четвірка, 24 канал
Нормандська четвірка, 24 канал

За словами Глави держави, на наступних консультаціях Тристоронньої контактної групи в Мінську 16 січня українська сторона активно працюватиме над просуванням додаткових заходів для повного та всеосяжного припинення вогню. Також Президент висловив занепокоєння щодо недопуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних осіб на непідконтрольних територіях.

Нагадаємо, раніше будинок Зеленського "взяли в облогу" розлючені і працьовиті: чого вимагають від президента

Як повідомляв портал "Знай.ua", "Не дозволимо": українці виставили ультиматум Зеленському щодо Закону про працю, головні вимоги

Також "Знай.ua" писав, що соратник Зеленського відправив главу "Укрзалізниці" Кравцова у відставку: "Чіпляється за крісло в палаючих електричках"