Багато контрабандисти почали більш майстерно йти від митних платежів, вказуючи в документах фіктивні компанії або занижену вартість товарів, справжність яких важко перевірити. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив виконуючий обов'язки Чорноморської митниці, яка об'єднує Херсонське та Миколаївське відділення, Олександр Щуцький.

"Багато контрабандисти почали більш майстерно маскуватися і йти від митних платежів. Якщо раніше вони працювали за принципом - завезли товар, спробували його замаскувати, "перемиксовать" з іншим товаром і т.д, то зараз вони працюють більш майстерно", - сказав Олександр Щуцький.

За його словами, в такому випадку контрабандистам не обов'язково бути в змові з митниками.

"Коли псевдо-офіс знаходиться десь в Китаї або Туреччині, який формує партію товару, його ціну і цей "пакет" подають до оформлення - не обов'язково когось підкуповувати. Боротьба з такими контрабандистами - це досить тонка інтелектуальна робота", - додав Щуцький.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

На уточнююче запитання, чи готова нова митниця до такої інтелектуальної роботи, Щуцький заявив, що готова, але для цього потрібен час.

"Тому що іноземні партнери по-різному допомагають у цій боротьбі. Деякі запити, які ми відправляємо в той же Китай, в більшості випадків залишаються без відповіді. В результаті, митниця змушена використовувати інші механізми і знаходити факти, які підтверджують, що ціна була занижена або ще гірше – до нас заїхав не той товар, який виїжджав з країни-експортера. Крім того, потрібно розуміти, що контрабанда в Україні будувалася не протягом місяця або двох, багато контрабандистів за ці роки вже встигли стати мультимільйонерами. У них ресурсів вистачить на будь-яку "війну" по відношенню до митниці", - підсумував в.о. начальника Чорноморської митниці.

Нагадаємо, Чорноморська митниця була зареєстрована Міністерством юстиції України 16 листопада 2019 року. В цей же день Олександра Щуцького було призначено виконуючим обов'язки Чорноморської митниці.

За словами голови Державної митної служби України Максима Нефьодова, усі 16 начальників об'єднаних митниць були призначені тимчасово виконуючими обов'язки.