Керівник АТ "БАНК СІЧ" Валерій Раздорожний розповів про те, як в нинішні непрості часи йдуть справи в очолюваної ним фінансової установи.

За його словами, згідно з плановою процедури поновлення рейтингової оцінки АТ "БАНК СІЧ" (код за ЄДРПОУ - 37716841) було присвоєно довгостроковий кредитний рейтинг позичальника.

"Для визначення рейтингової оцінки НРА« Рюрик »використовувало надану АТ" БАНК СІЧ "внутрішню інформацію і квартальну фінансову звітність за період з 01.01.2018 р по 01.01.2020 р включно, а також публічну інформацію та власні бази даних. У результаті розгляду рейтингового звіту №SICHB-КРП-005-ОН був сформульований Висновок про визначення рейтингової оцінки та прийнято рішення про підтвердження АТ "БАНК СІЧ" довгострокового кредитного рейтингу позичальника на рівні uaAA + інвестиційної категорії з прогнозом "стабільний", - зазначає Валер ий Раздорожний.

За його словами, позичальник або окремий борговий інструмент з рейтингом uaАА характеризується дуже високою кредитоспроможністю порівняно з іншими українськими позичальниками або борговими інструментами.

"Прогноз" стабільний "вказує на відсутність передумов для зміни рівня рейтингу в найближчій перспективі. Знак" + "вказує на проміжний рівень рейтингу відносно основних рівнів. При визначенні рейтингової оцінки було узагальнено найбільш суттєві фактори, що впливають на рівень кредитного рейтингу банківської установи", - каже Раздорожний.

Відзначимо, що позитивними чинниками для АТ "БАНК СІЧ" є:

Високі значення показників ліквідності. Станом на 01.01.2020 р коефіцієнти покриття ліквідністю (LCR) значно перевищували мінімально встановлений рівень. Відношення високоліквідних активів до поточних зобов'язань становило 101,3% при рекомендованому мінімумі 70%.
Висока якість портфеля цінних паперів. Станом на звітну дату портфель цінних паперів Банку був представлений ОВДП і депозитними сертифікатами НБУ. Обсяг процентних доходів за цінними паперами в 2019 р склав 24,3 млн. Грн.
Достатні показники ефективності діяльності. За результатами 2019 р Банк отримав 19,8 млн. Грн. чистого прибутку з коефіцієнтом ефективності діяльності на рівні 117,8%.
Достатній рівень захищеності активів власним капіталом. Станом на 01.01.2020 року рівень покриття активів і кредитно-інвестиційного портфеля власним капіталом становив 11% і 29% відповідно.

Високий рівень фінансової прозорості та інформаційної відкритості Банку, що знайшло своє відображення в детальному і комплексному розкритті інформації, необхідної для визначення кредитного рейтингу. Це дозволило знизити ступінь невизначеності в оцінці кредитоспроможності та аналізі фінансово-господарської діяльності Банку.

Крім того, Національне рейтингове агентство "Рюрік" визначило рейтинг надійності депозитних вкладів АТ «БАНК СІЧ» на рівні r4.

Рівень надійності r4 означає високу надійність вкладів, діяльність банку характеризується помірною залежністю від фінансово-економічних умов, а також ринкової кон'юнктури. Ймовірність повернення вкладів - висока.