Поліція Гонконгу, озброєна щитами, розігнала натовп з 300 активістів руху за демократію, які в неділю провели співаючий протест у престижному торговому центрі, незважаючи на заборону на публічні зібрання більше чотирьох чоловік.

Про це пише Reuters.

Викрикуючи популярні гасла протесту, в основному молоді активісти, одягнені в чорне, зібралися в торговому центрі Cityplaza з криками «Звільніть Гонконг, революція нашого часу!» у той час як інші закликали звільнити активістів руху за демократію.

Протест був першим значним зібранням, так як уряд наклав заборону на публічні збори в кінці березня, щоб приборкати сплеск коронавирусної інфекції.

фото Getty Images
Протести в Гонконзі // фото Getty Images

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Побоювання про те, що Пекін стискає кулак в середині якого азіатський фінансовий центр, ризикують відродити антиурядові протести після місяців спокою, коли правила соціального дистанціювання починають слабшати.

Політична напруженість посилилася за останні два тижні після арешту 15 активістів руху за демократію в ході найбільшого у місті придушення руху. Пекін заявив, що підтримує арешти в особливому адміністративному районі Китаю.

У неділю поліція оточила ділянки торгового центру Cityplaza, в результаті чого деякі магазини були закриті, оскільки активістам і покупцям, в тому числі сім'ям з дітьми, було наказано піти.

"Люди просто співали, це дуже мирно... ми нічого не робили незаконного. Демократія і свобода важливіша", - сказав учень середньої школи по прізвища Або, який приїхав, щоб взяти участь перед вступним іспитом в університет в понеділок.

На додаток до побоювань, що Пекін все більше втручається в справи міста - вимога, яка центральний уряд відкидає, - високопоставлений чиновник Пекіна закликав місцеві влади минулого тижня прийняти законодавство про національну безпеку як можна швидше.