Про це заявила народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Вікторія Гриб в ефірі телеканалу Прямий.

Депутат зазначила, що сьогодні українська енергетика переживає одну з найбільших криз в історії країни, ключовою причиною якої стало відновлення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, яка постачалась на наш ринок за демпінговими цінами.

«Все почалося з того, що ще в жовтні місяці була прийнята правка пана Геруса, як її називають, в закон про ядерну енергетику. Вона дозволила імпорт електрики з Росії та Білорусі. І, на превеликий жаль, це просто добило нашу систему. Яким чином? Уявіть собі, якщо є якісь прогнозні дані, якщо є якийсь баланс, і тут заходить та електрика на ринок. Причому вони зайшли по демпінгових цінах. Ми ж розуміємо, їм треба було завойовувати наш ринок, для того, щоб після того, як поставити нашу електроенергетику на коліна, тоді вже можна було б заходити по іншим цінам», - пояснила Гриб.

За словами депутата, внаслідок імпорту російського струму постраждала вітчизняна генерація, яка понесла значні збитки і змушена була призупиняти роботу підприємств, а вугільна галузь майже зупинилась.

«95% зараз вугільної промисловості просто стали, вони не працюють. Ми бачимо, теплоелектростанції також своїх працівників виводять зараз у простій. Ми бачимо великі неплатежі зараз, заборгованість і атомній генерації, і тепловій генерації, і зеленій генерації. Якщо так буде продовжуватися, ми ж розуміємо, у нас система просто не витримає і будуть блекаути», - сказала Гриб.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, раніше народний депутат України, Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що Андрій Герус за півроку знищив енергобезпеку країни, а пролобійований ним імпорт російського вугілля та електроенергії остаточно зруйнували вітчизняний енергетичний комплекс.

В свою чергу лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що дії Андрія Геруса призвели до колапсу в енергетичній галузі і його необхідно усунути від впливу на енергетику.