Про амбітні плани і розвиток дорожньої галузі в інтерв'ю РБК-Україна розповів голова Укравтодору Олександр Кубраков.

«За минулий рік, який вважався рекордним, в результаті в експлуатацію ввели 850 км доріг», - каже Кубраков. В цьому ж році Укравтодор відбудує і відремонтує 4 000 км доріг, залучивши понад 100 млрд грн в галузь.

«Основа фінансування доріг - Державний дорожній фонд. З нього 31,5 млрд грн спрямовуються на ремонти і будівництво доріг державного значення, 5,7 млрд - на утримання дорожньої мережі, 22 млрд - на дороги місцевого значення, ними займаються обласні держадміністрації», - розповів голова Укравтодору.

Ще одним джерелом фінансування стане залучення 19,3 млрд грн під державні гарантії через державний «Укрексімбанк». Крім того, прийнято рішення передати на дороги 35 млрд грн, виграних «Нафтогазом» у росіян в Стокгольмському арбітражі.

Кубраков уточнив, що таке фінансування і високі темпи будівництва були б неможливі без підтримки президента Володимира Зеленського: «Без сильного слова з його боку нам не вдалося б зберегти бюджет на дороги при секвестрі бюджету і побудувати злагоджену роботу з місцевою владою та іншими державними відомствами вищої ланки».

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Олександр Кубраков, глава Укравтодору \\ фото Укравтодор
Олександр Кубраков, глава Укравтодору \\ фото Укравтодор

Серед найбільш масштабних інфраструктурних проектів року керівник Укравтодору назвав будівництво моста в Запоріжжі, завершення до курортного сезону траси Н-30 Василівка-Бердянськ, ремонт М-18, що зв'язує Харків з півднем країни, нову трасу Н-31 Київ-Дніпро, М-03 Київ-Харків та інші.

За словами Кубракова, якісні дороги - це нове дихання для промисловості, сфери послуг і туризму, зростання ВВП.

«Я взяв на себе зобов'язання - відремонтувати і побудувати більше доріг, ніж незалежна Україна коли-небудь бачила. Це наш «амбітний план». І, чорт забирай, я хочу, щоб кожен житель України побачив на власні очі - тисячі кілометрів ремонтів, катки та бульдозери. А за 2-3 роки з таким фінансуванням можна оновити всю мережу доріг загального користування», - запевнив глава Укравтодору.