Колишній банк Гонтарєвої "Авангард" вже другий тиждень поспіль є найбільшим одержувачем рефінансування з боку Нацбанку. Про це ’є у всі дзвони народний депутат Олександр Дубинський.

19 травня стало відомо, що він отримав кредитів на 305 млн грн, а сьогодні, 26 травня, з'явилася інформація НБУ про виділення йому 22 травня ще 525 млн грн. Все більше і більше.

Валерія гонтарєва Олексіївна, скрін з відео
Валерія гонтарєва Олексіївна, скрін з відео

Двома найбільшими офіційними власниками "Авангарду" є Пасенюк і Костянтин Стеценко, і структура входить до групи ICU. Неофіційно її курирує ще й колишній акціонер і екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарєва. Її правління з Яковом Смолієм і Катериною Рожковою досі керує НБУ. Так що можна не сумніватися, що "Авангард" отримує рефінансування регулятора без особливих зусиль.

Оксана Маркарова
Оксана Маркарова

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

На цьому історія з рефінансуванням НБУ не закінчується. Насторожує і друге за цю весну рефінансування, яке 22 травня отримав Акордбанк, який належить чоловікові колишнього міністра фінансів України Данилу Волинцю та його дружині екс-міністру Оксані Маркаровій. Тільки-но 30 квітня Акордбанк позичив у НБУ на 85 днів 180 млн грн, але ще до закінчення цього терміну кредиту, 22 травня оформив нове рефінансування ще на більшу суму — на 220 млн грн.Якщо банк немає потреб з ліквідністю, то позики йому не потрібні. Тож навіщо таке фінансування, достеменно сказати неможливо.

Всього Нацбанк опублікував імена 5 з 6 банків, які отримали його рефінансування 22 травня:

Банк Авангард — 525 млн грн;
Акордбанк — 220 млн грн;
Комерційний індустріальний банк — 38 млн грн;
Місто Банк — 32,3 млн грн;
банк «Січ» — 14 млн грн.
Всього 22 травня 2020 року було надано рефінансування на 1,46 млрд грн, а НБУ поіменно відзвітував на 829 млн грн.

Тобто найбільший позичальник п'ятниці (майже на 630 млн грн) так і не був названий. Що абсолютно не вкладається в концепцію помилкової "прозорості НБУ", про яку говорять на кожному кроці, провокуючи різні чутки з цього приводу.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Ахметова всього 14%: інвестор в зелену енергетику заявив про необґрунтовані напади на галузь.

Як повідомляв Знай. ua, колишній банк Гонтарєвої отримав сотні мільйонів, поки країна задихається в карантині.

Також Знай. ua писав, що в Приватбанку пояснили, навіщо урізують українцям кредитні ліміти.