Прокуратура Нідерландів може долучити до справи про катастрофу Boeing 777 на Донбасі інтерв'ю одного з обвинувачених - ватажка бойовиків "ДНР", кадрового офцера ФСБ Ігоря Гіркіна.

Про це повідомляє "BBC News Україна", цитуючи слова офіційної представниці нідерландської прокуратури Брехти ван де Мосдейка.

Як повідомлялось ранше, 18 травня Ігор Гіркін, відомий під псевдонімом "Стрєлков", дав інтерв'ю Дмитру Гордону, а через два дні - газеті Times.

За словами представниці прокуратура Нідерландів, ці інтерв'ю можуть бути додані до справи, "яке дуже велике і містить найрізноманітніші документи".

Разом з тим, вона додала, що наразі неясно, чи будуть інтерв'ю Гіркіна використані як докази.

Раніше один із суддів у справі МН17 пояснив, що до уваги можуть бути прийняті фрагменти інтерв'ю підозрюваних або опубліковані ними пости в соцмережах, оскільки вони не беруть участі в процесі особисто.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно
Показати ще

Варто зазначити, що судові слухання у справі про авіакатастрофу Боїнга малайзійської авіакомпанії рейсу МН17 відновили після призупинення розгляду справи через пандемію.

Останнє засідання суду перед перервою було проведено в березні. З тих пір з'явилося кілька важливих деталей про фігурантів справи.

Нідерландські слідчі звинувачують в причетності до збиття Боїнга чотирьох осіб: Ігоря Гиркина, Сергія Дубинського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка. Всі вони,крім останнього - росіяни.

До початку судових засідань прокуратура Нідерландів повідомила трьом підозрюваним, що хоче бачити їх на слуханнях справи. Не вдалося зв'язатися лише з колишнім військовим розвідником "ДНР" Харченком, який жив на окупованій території. Виявилося, що через два дні після початку суду бойовики в Донецьку заарештували Харченка в рамках іншої кримінальної справи.

Старший офіцер ГРУ Росії у відставці Дубинський назвав звинувачення нідерландських слідчих "маренням", а Гиркин в травні двічі дав розгорнутий коментар з цього приводу.

"Я розумів, що, оскільки бойові дії, що йдуть на Донбасі, в значній мірі ведуться з моєю участю, я також несу опосередковану відповідальність за цю загибель", - сказав терорист в інтерв'ю Дмитру Гордону.

В інтерв'ю, зокрема, Гіркин підтвердив, що просив так званого главу окупованого Криму Сергія Аксьонова допомогти з отриманням зенітно-ракетних комплексів з екіпажами.

Через два дні бойовик в інтерв'ю британській газеті Times повторив, що відчуває "моральну відповідальність" за загибель людей на борту МН17.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, журналіст-розслідувач Bellingcat заявив, що в інтерв'ю Гіркіна Гордону достатньо матеріалу для міжнародного суду в Гаазі

Як повідомляв портал Знай.ua, українці розкритикували Гордона за інтерв'ю з Гіркіним

Також Знай.ua писав, за інформацією СБУ, матеріали інтерв'ю Гіркіна і Поклонської використовуються як додаткові докази російської агресії