Служба безпеки України (СБУ) відзначає посилення загрози стійкого і безпечного функціонування об'єктів критичної інфраструктури залізничної галузі з-за неефективної діяльності наглядової ради АТ "Укрзалізниця" (УЗ) з питань організації та контролю за його фінансово-господарською діяльністю.

Про це йдеться у доповідній записці голови СБУ Івана Баканова від 7 квітня 2020 року прем'єру-міністру Денису Шмыгалю, текст якої має агентство "Інтерфакс-Україна".

У записці, зокрема, зазначається, що встановлений наглядовою радою УЗ порядок контролю і регулювання діяльності правління компанії не привели до належного економічного ефекту.

"Відповідно до консолідованих звітів про виконання фінансових планів УЗ в 2018-2019 роках, не досягнуті планові показники майже за всіма видами діяльності, з-за чого виконання планів капітальних інвестицій в 2018 році склала 67,5%, а за дев'ять місяців 2019 року – 58,6%. Сформований спостережну раду і встановлений ним протягом 2018-2019 роках порядок контролю за діяльністю правління товариства не сприяли поліпшенню фінансово-економічного стану АТ "Укрзалізниця", а тільки загострили існуючі проблеми функціонування суспільства", - йдеться в тексті документа.

При цьому за результатами проведеного Державної аудиторською службою ревізії УЗ та її філій, були виявлені порушення фінансової дисципліни на суму 11,8 мільярда гривень.

Популярні новини зараз
У ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль" Реформа ТЦК не скасує примусову мобілізацію: українців і далі пакуватимуть в бусики "Сюрприз" напередодні зими: комунальники заявили про підвищення тарифу на 40% ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ
Показати ще

Нагадаємо, в січні 2019 року наглядова рада УЗ створив комітет з питань антикорупції, його очолив член Наглядової ради Сергій Лещенко.

Крім того, в СБУ повідомляють, що скорочення належного фінансування першочергових потреб УЗ було пов'язано, зокрема, зі значним збільшенням фонду заробітної плати, який з 2016 року зріс до 22,3 млрд грн до 44 млрд грн (в першу чергу це стосувалося керівників вищої та середньої ланки – спостережної ради, правління, керівників департаментів, регіональних філій). Члени спостережної ради УЗ за період 2018-2019 роках отримали грошові виплати та премії на суму близько 50 млн грн за нібито "поліпшення фінансово-економічних показників товариства".

Як повідомляли ЗМІ, зарплата члена Спостережної ради УЗ Лещенко встановлена в розмірі 588 тис. грн на місяць.