Цього тижня фотографії «лисих» Карпат репостили сотні користувачів Facebook. Незаконна вирубка лісів – давня проблема, над вирішенням якої працює вже не один склад уряду України.

Здебільшого у політиці, медіа та суспільстві говорять про лісорубів-браконьєрів. Однак насправді вони далеко не головна причина «облисіння» українських лісів.

Зрубати дерево – це дуже непроста справа, безпечно і правильно це зробити може тільки спеціаліст. Крім того, робота браконьєрів рідко лишається непоміченою лісниками, які охороняють територію і чують, як працює лісопильна техніка.

Найчастіше нелегальною вирубкою лісу промишляють лісові господарства, здійснюючи вирубку за відсутністю лісорубного квитка – спеціального документа, який дозволяє заготівлю деревини. Держекоінспекція нараховує штрафи за такі порушення та обраховує збитки від вирубки, однак ці рішення потім нерідко роками оскаржуються в судах і часто не на користь ДЕІ.

З 21 січня по 16 червня цього року Державна екологічна інспекція склала 1309 адмінпротоколів стосовно незаконної вирубки лісу, нарахувавши понад 118 мільйонів гривень збитків. Лише приблизно 1,6 мільйона гривень збитків було стягнуто. Браконьєри не здатні здійснити такі масштабні вирубки непоміченими. Скоріш за все, це діється «під прикриттям» лісгоспів.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Саме тому одним із перших моїх доручень на посаду голови ДЕІ – комплексна перевірка лісових господарств територіальними органами ДЕІ на предмет нелегальних рубок та порушення природоохоронного законодавства. Зокрема, важливо звірити реальний обсяг рубок з тим, який вказаний у документації.

Впевнений, що тільки за рахунок жорсткого контролю зможемо припинити знеліснення в Україні.

Цього тижня фотографії «лисих» Карпат репостили сотні користувачів Facebook. Незаконна вирубка лісів – давня проблема,...

Geplaatst door Андрій Мальований op Donderdag 18 juni 2020