Металургійні підприємства України слідом за Міністерством енергетиками, гравцями ринку електроенергії висловилися проти реалізації ідеї Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики, яка має намір 25 липня приймати рішення про підвищення тарифу на передачу електроенергії компанією «Укренерго» у 4 рази з серпня 2020 року.

Про це в ефірі каналу «Україна 24» повідомив голова об'єднання «Металургпром» Олександр Каленков.

«Цей план одноразово підвищити тарифи в 4 рази призведе до того, що вся промисловість уже в цьому році заплатить додатково 20 мільярдів гривень», - сказав Каленков.

За його словами, при прийнятті такого рішення металургійні підприємства, «Укрзалізниця» і інші промислові підприємства будуть нести додаткові фінансові витрати, що знизить конкурентоспроможність економіки.

«Потрібно розуміти, що буде ефект доміно. Ми будемо менше виробляти. Укрзалізниця буде менше перевозити наших вантажів. Порти менше перевалювати вантажів. Укрзалізниця – це 300 тисяч чоловік. Порти – більше 100 тисяч чоловік. Наші галузі разом із суміжниками – це 600 тисяч осіб. Це абсолютно безглузде рішення за час кризи», - додав Каленков.

Популярні новини зараз
Українцям встановили заборону на опалювальний сезон: стосується всіх власників газових плит Мобілізація набирає обертів: розшук ухилянтів буде посилено Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули Мінекономіки готує нові правила бронювання працівників: що зміниться до листопада
Показати ще

Як повідомлялося, НКРЭКУ планувало 24 червня розглянути питання про підвищення тарифу на передачу електроенергії НЕК «Укренерго» у 4 рази з серпня 2020 року. Таке рішення регулятор ініціював нібито через підписання меморандуму між Кабміном та інвесторами в зелену енергетику, але при цьому воно істотно підвищує тарифи на електроенергію для промисловості. Обговорення цього питання було перенесено на 25 червня.

Нагадаємо, 19 червня в. о. міністра енергетики України Ольга Буславець заявила, що замість низки системних, ефективних заходів для вирішення кризи в енергетиці НКРЭКУ пропонує просто підняти тариф НЕК «Укренерго» в кілька разів, що є неефективним рішенням.

На її думку, перегляд тарифу НЕК «Укренерго» має відбуватися наостанок, коли будуть вичерпані всі інші можливості, оскільки підвищення тарифу на передачу електроенергії для промислового споживача може відбитися на вартості товарів і послуг для населення.

При цьому в компанії ДТЕК виступили проти кратного підвищення тарифів «Укренерго» і назвали дії НКРЭКУ провокацією з метою створення конфлікту промисловості з енергетичними підприємствами. За словами генерального директора компанії Д. Трейдинг (входить в ДТЕК) Віталія Бутенко, спроба підвищити тариф «Укренерго» ініціюється для того, щоб нашкодити меморандуму між Кабінетом міністрів України та інвесторами в зелену енергетику, що став основою для законопроекту №3658, який знижує зелені тарифи і гарантує 100% оплату за зелену електроенергію.