Про це йдеться в матеріалі Мінпрому «Кислотна катастрофа української промисловості»

Видання зазначає, що на сьогодні в Україні спостерігається дефіцит сірчаної кислоти на ринку, який посилила припинення роботи через аварію її найбільшого виробника - «Сумихімпром». Недопоставки ресурсу на коксохімічні підприємства може призвести до екологічних проблем.

«Будь-який великий перебої з поставками може спричинити масштабну екологічну катастрофу. Справа в тому, що коксохімічні підприємства кислоту використовують для очищення коксового газу від аміаку. Відповідно у разі ненадходження на підприємство потрібних обсягів кислоти викид шкідливих речовин в атмосферу буде дуже істотним», - повідомляє Мінпром.

За інформацією видання, на липень відвантаження сірчаної кислоти з «Сумихімпром» не заплановані, так що загроза швидкої катастрофи на українських коксохимах і металургійних комбінатах стає реальною вже найближчим часом.

«Оптимальним рішенням проблеми дефіциту сірчаної кислоти могла б стати повне скасування квот на імпорт – оскільки погіршувати і без того кризовий стан вітчизняної промисловості одночасно чекаючи масштабної екологічної катастрофи принаймні нерозумно», - підсумував Фахівець.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на поставки сірчаної кислоти. Офіційною причиною стала нібито захист вітчизняного виробника. В результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов зросли майже в два рази, відбулася монополізація ринку. Це, в свою чергу, призвело до того, що підприємства-споживачі опинилися в заручниках у окремих посередників. Ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, проте вибору немає – купити сірчану кислоту з-за квот на імпорт можна лише у обмеженого кола постачальників, якими, як правило, є приватні компанії, а не державні підприємства, які цю сірчану кислоту виробляють.

Експерти та представники профільних асоціацій наполягають на необхідності негайного скасування обмежень на імпорт сірчаної кислоти та олеуму для нівелювання ризиків недообеспечения підприємств-споживачів критично важливим для них сировиною, а також створення умов для руйнування корупційних схем, які на фоні введення квот були збудовані навколо державних підприємств-виробників сірчаної кислоти.