Цьогорічні повені на Заході України оцінюють як більш катастрофічні, ніж рекордні паводки 2008 року. Лише на Прикарпатті стихія зруйнувала та пошкодила понад 700 км доріг та майже 200 мостів, знищила понад 4 тисячі метрів берегоукріплення, підтопила понад 10 тисяч житлових будинків, призвела до загибелі людей.

Причин паводків кілька.

По-перше, це забудова заплав і прибережно-захисних смуг. Водним кодексом України заборонено будівництво ближче 25 м на малих річках, ближче 50 м – на середніх, ближче 100 м – на великих. Якщо ухил понад 3%, то відстань подвоюється.

По-друге, це незаконна і законна вирубка лісів. Проблему складають і суцільні санітарні рубки. Дерева виконують функцію природного бар'єра, вбираючи частину води під час сильних опадів. Якщо у місцевості багато дерев, то річки наповнюються не так швидко, що дозволяє уникнути руйнівних потоків води. Але таку велику кількість опадів ліс би не стримав. Рубки – одна з причин, але не головна.

Зараз СБУ розслідує причини руйнівних повеней на Західній Україні за статтею «Екоцид». Розслідування стосується можливої бездіяльності посадовців різних органів влади, відповідальних за природоохоронні заходи, а також незаконне ведення господарства. Тривають першочергові слідчі дії. Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділу Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Держекоінспеція за останні пів року провела понад 400 перевірок, пов’язаних з вирубкою лісу, нарахувала збитків понад 135 мільйонів гривень. Це офіційні цифри незаконних рубок, підтверджені документами та фактами. Усі ці дані передавалися в прокуратуру. Сподіваюся, вони також будуть долучені до теперішнього розслідування, а особи, які заробляють на вирубці лісу, будуть покарані.