З запуском роздрібного ринку газу принцип ціноутворення, що включає ціну газу на європейському хабі та вартість його доставки, не зміниться. Про це заявила директор ТОВ «Тернопільоблгаз» Юлія Демчик.

«Оскільки наша держава є відкритою, можна так сказати, до ринку газу, є імпортером газу, то, беззаперечно, наш ринок є прив’язаний до міжнародних газових хабів. До Голландії, до Німеччини. У нас іноді міняється формула. Наш ринок намагається прив’язуватися до найбільш ліквідних ринків, саме до TTF, голландського хабу. Тому що найбільше трейдерів саме торгують на ньому, орієнтуються на нього, і він є найкращим ціновим індикатором для європейського ринку», - розказала Демчик.

Вона також наголосила, що ціна газу для населення розраховуватиметься за формулою, яка включає вартість газу на хабі та вартість його доставки в Україну.

«Формула базуватиметься на європейському хабі плюс доставка, - все рівно така прив’язка буде, але вона буде залежати від сезону, від зими, літа, від обсягів, які закуповуються, на рік чи на якийсь певний період часу», - сказала Демчик.

Нагадаємо, формула «Роттердам+» діяла для розрахунку вартості вугілля задля встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для усього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 р. із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т.з. Амстердам+. Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.