Після запуску роздрібного ринку газу принцип ціноутворення не зміниться – ціна газу буде включати його ціну на хабі плюс вартість доставки. Про це заявив директор компанії «ТАС Енергія» Максим Дмитрук.

«Буде збігатися ціноутворення. Тобто, все те, що пов'язано з комерційним сегментом, в якому ми на сьогоднішній день працюємо з бізнесом. Тобто, фактично вартість газу для кінцевого споживача в цьому виді – це фізособи - будуть оплачувати вартість газу, яка складеться згідно імпортного паритету і ціни, яка буде складатися на внутрішньоукраїнському ринку», - сказав Дмитрук.

Він також підкреслив, що ціна газу для споживача буде включати вартість його доставки.

«Ми купуємо продукт і платимо так само ці платежі за транспортування. А кінцевий споживач платить ще плюс додатково за розподіл», - пояснив Дмитрук.
Нагадаємо, формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.
Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Ст. Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам +». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.