Про це заявив народний депутат України Сергій Шахов, який терміново виїхав на місце подій для розслідування трагедії.

«Цю пожежу навмисне підпалили, навмисне роздули, і навмисне не почали тушити вчасно. Однозначно, наслідки пожежі могли бути не такими катастрофічними, якби чиновники вчасно виконували свої обов’язки. Слідчими ДБР уже встановлено, що посадові особи Головного управління ДСНС в Луганській області систематично порушували закон, привласнювали державни кошти у власних цілях, купували собі квартири. Також не зрозуміло куди подівся резерв паливно-мастильних матеріалів, яких так не вистачало під час тушіння, і через відсутність яких пожежу не вдалося вчасно локалізувати. За всі ці злочини повинен відповісти, керівник луганської ДСНС Пшик Михайло Володимирович, якому, за моєю інформацію, обіцяли підвищення до генерала, у разі успішного виконання роботи», - повідомив Сергій Шахов.

Корупційна складова, а саме розкрадання та заробіток на аварійно-рятувальному обладнанні та, навіть, паливно-мастильних матеріалах, стала на заваді своєчасній та впевненій боротьби з пожежею 7 липня.

Народний депутат повідомив, що лісники та місцеві жителі, які в перші хвилини намагались самостійно ліквідувати займання, звернулись за допомогою до керівника ГУ ДСНС в Луганській області. Проте там звернення проігнорували. Лише, коли площа пожежі збільшилась до катастрофічних 50 гектарів, в ДСНС прийнялись шукати техніку та паливо до неї.

Керівництво операцією з порятунку було провалено вщент, - переконаний Сергій Шахов. На гасіння пожежі не вистачило навіть води. Жодна з пожежних насосних станцій (всього їх сім в області) не була задіяна.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«Воду підвозили човниковим методом. Пожежна насосна станція з Новоайдарського району виявилася в несправному стані. Техніка, яка прийшла на допомогу з поряд розташованих міст також не була задіяна певним чином. Навіть, коли масштаби трагедії були вочевидь зрозумілими, керівництво відмовилось попереджати місцевих жителів про загрозу, що насувається. На евакуацію наважились в останні хвилини, коли полум’я вогню фактично уразило перші будинки», - зазначив Шахов.

Подібна професійна недбалість має бути покарана за всією суворістю закону, а факти злочинного розкрадання державного фінансування та забезпечення однієї з найголовніших служб регіону, розслідувано, - переконаний нардеп.

«Керівництво ГУ ДСНС в Луганській області має рятувати людські життя, а не нівечити їх. А те що ми спостерігали – це повний пшик протипожежної системи Луганщини», - підсумував Сергій Шахов.