Депутат Вікторія Сюмар стверджує, що голова комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус погоджує позицію щодо законопроекту №3658 про зниження зелених тарифів безпосередньо з бізнес-партнером Ігоря Коломойського депутатом Ігорем Палицею.

Про це депутат Сюмар повідомила в соціальній мережі Facebook, прикріпивши фотографію передбачуваної листування Геруса з Палицею.

Дівчата, ось цей «пчєловод» теж заслуговує, аби його зробили відомим. Андрій Герус в переписці з Палицею. Всім тут добре...

Geplaatst door Вікторія Сюмар op Donderdag 16 juli 2020

«Ось цей «бджоляр» також заслуговує, щоб його зробили відомим. Андрій Герус в листуванні з Палицею. Усім тут добре відомо, наскільки Герус і Палиця близькі до Коломойському», - написала депутат Сюмар на своїй сторінці в соцмережі.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Виходячи з оприлюдненої Сюмар фотографії передбачуваної листування, автентичність якої не підтверджена, депутат Герус нібито обговорює з Палицею поправки за рівнем зниження зелених тарифів і варіанти їх позиціонування в суспільстві.

«Треба знизити на 50% для сонця і на 40% для вітру, а не ту х..ню, яку тулить Шмигати і бджілка […] і ще підкресліть, що держава може викупити станції у тих, хто не згоден на такі тарифи – це важливо сказати […] пускати думають, що держава», - нібито написав Герус, виходячи з фото передбачуваної листування з Палицею.

За наявними даними, поправку про зниження тарифу для сонячних електростанцій на 50% і для вітроелектростанцій на 40% була дійсно подана до законопроекту №3658. Її автором виступив головою партії «Кріп», близьке до Ігорю Коломойському депутат Тарас Батенко.

15 липня Ігор Палиця в інтерв'ю на YouTube-каналі Skrypin.ua публічно озвучив пропозицію знизити зелений тариф для СЕС якраз на 50%, для ВЕС — на 40%.

Нагадаємо, в п'ятницю, 17 липня очікується голосування в другому читанні за законопроект №3658, який передбачає зниження "зеленого" тарифу на основі меморандуму між урядом України та міжнародними інвесторами, за посередництва європейського Енергоспівтовариства.

У свою чергу представники близькою до олігарху Ігорю Коломойському депутатської групи «За Майбутнє» запропонують поправки щодо зниження тарифу на 40-50%.

Раніше інвестори заявляли, що прийняття рішень не погоджених у меморандумі змусить їх звертатися в міжнародні арбітражі. За підрахунками Центру Разумкова, загальна сума збитків для України в арбітражах може досягати 250 млрд грн.

На початку липня Конгресмени США закликали президента України Володимира Зеленського досягти результату в переговорах з інвесторами в зелену енергетику і допомогти закріпити вже існуючі домовленості законодавчо.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року. Також він зазначив, що пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю грунтуватися на положеннях, які прописані в меморандумі.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги. Зокрема, борги державного «Гарантованого покупця» перед інвесторами в зелену енергетику перевищили 19 млрд грн.