Зміцнення національної валюти до 26-25 грн/$ бути не повинно. Гривня зупиниться на позначці 27-28 за долар. Про це він заявив Міністр економіки Ігор Петрашко в інтерв'ю РБК-Україна.

"По-перше, я вважаю, що має бути посилення курсу. Якщо курс зараз 27-28, то він не повинен ходити в 26-25. Експортери не очікують девальвації курсу. Потрібна стабільність і відсутність коливань, щоб у нас не повторилася ситуація минулого року, за це я найбільше переживаю. Курс 23,5 грн/долар сильно вдарив і по аграріям, і металургам. При курсі 28 гривень/долар закупили добрива, засоби захисту, паливо, а потім продали за 23. Хто від цього виграв?" – сказав міністр.

Петрашко вважає, що коливання курсу вивело маржу з продуктивного сектора в непродуктивний.

Ігор Петрашко, скріншот
Ігор Петрашко, скріншот

"Дохідність за ОВДП у той час зашкалювала і доходила до 30% при будь-якій відсутності ризику. Як можна було таке допустити? Забрали гроші через курс у промисловців, у аграріїв, без будь-яких підстав, не поповнили резерви, коли могли поповнити. Купуємо валюту, в чому питання? Резерви були б більшими і курс був би 27. У нас не було б падіння ВВП. Падіння ВВП заклав не уряд Гончарука, я вважаю, а заклав Національний банк нерозумною курсовою політикою і практично вимиванням у 4-му кварталі грошей з реального сектору економіки для перерозподілу на непродуктивні сектори", – зазначив він.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також Петрашко додав, що в Україні ні в якому разі не можна було допустити посилення курсу гривні, оскільки держава ще на стадії розвитку.

Гривні, фото Pxhere
Гривні, фото Pxhere

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, за оцінками провідних світових банків у 2021 році очікується падіння курсу долара на світових ринках. Основна причина полягає в поступовому ослабленні привабливості долара після тимчасового сплеску попиту під час початку пандемії коронавірусної інфекції.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні американська валюта у 2020 році, в середньому, буде тримати відмітку в 28,85 гривень за одну американську купюру. А ось під кінець року – 29,5 гривень за долар.

Також портал Знай.ua писав, що МВФ спрогнозував реальний ВВП України на 2023-2025 роки. На думку фахівців, після спаду в цьому році на 8,2% і відновлення в 2021-му на 1,1% і в 2022-му на 3%, в 2023 році зростання української економіки прискориться до 3,4%, в 2024-му – до 3,8%, в 2025-му – до 4%.