Про це написав народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець на своїй сторінці у Facebook.

"АМКУ підтвердив перші висновки нашої робочої групи. Ще в лютому НКРЕКП за участі Андрія Геруса ухвалила зміни до правил енергоринку. Тоді трейдери та деякі виробники, що потрапили під вплив феросплавних активістів, почали торгівлю неіснуючими обсягами електроенергії, щоб потім задешево забирати їх у "Енергоатому" на балансуючому ринку. Це призводило до того, що ТЕС не виробляли електроенергію, а вугілля накопичувалось на складах. У поєднанні з імпортом з Росії – це стало причиною наймасштабнішої кризи в вуглепромі", – написав Волинець.

Депутат зазначив, що, за інформацією його колег по фракції, до організації схем з "торгівлі повітрям" на енергоринку були причетні член НКРЕКП Дмитро Коваленко (як куратор ринку в НКРЕКП) та голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус (як куратор енергетики в країні). Нині ж Антимонопольний комітет підтвердив причетність до цих дій галузевого регулятора.

"Антимонопольний комітет прямо вказує, що НКРЕКП мало того що створило цю схему, ігноруючи рекомендації АМКУ, ще й сприяло їх розгортанню", – наголосив Волинець.

Раніше співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний звинуватив Геруса в свідомому покритті схем "торгівлі повітрям" на засіданні Ради національної безпеки та оборони (РНБО).

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Нагадаємо, 29 липня АМКУ встановив ознаки порушення закону про захист економічної конкуренції в бездіяльності НКРЕКП на оптовому ринку електричної енергії. Комітет також звинуватив Регулятор в затвердженні недосконалих правил ринку, які допускають подібні маніпуляції.

За тиждень до цього журналісти програми "Схеми: корупція в деталях" випустили розслідування про так званою схемою "торгівлі повітрям". Вони стверджували, що схема дозволяла знаходиться під контролем групи "Приват" компанії "Центренерго" заробляти мільярди за рахунок маніпуляції на балансуючому ринку, завдаючи тим самим збитків держпідприємствам "Енергоатом" і "Гарантований покупець".

Згідно з розслідуванням, можливість продавати "повітря" і заробляти на цьому створив регулятор – НКРЕКП.

Вперше схема "торгівлі повітрям" була описана в лютому 2020 року у виданні "Бізнес-Цензор". Тоді депутат Олексій Кучеренко заявив, що схема стала можливою завдяки змінам до правил ринку електроенергії, які пролобіював Андрій Герус.