АТ "Укрзалізниця" визначила компанії "Анвітрейд", "Глуско Україна" і "Торум" переможцями в тендері на поставку 12 000 тонн дизельного з середньою фіксованою премією +$23/т до котирувань палива в Роттердамі (FOB Rotterdam/CIF і NEW/Basis ARA) і портів Середземномор'я (FOB Med Italy).

Про це повідомляє видання enkorr з посиланням на підсумки торгів в системі ProZorro.

"Анвітрейд" запропонувала ресурс за розрахунковою ціною 19 467 грн/т і 19 320 грн/т, "Глусько Україна" — по 19 551 грн/т, "Торум" — по 19 427 грн/т.це умовно ті ціни, за якими постачальники готові поставити паливо в день аукціону.

За розрахунками видання, так звана фіксована «брудна» маржа постачальників, яка надалі буде автоматично приплюсовуватися до котирувань ДП за 10 днів з отримання рознарядки, складе у «Анвітрейд» $24/т (649 грн/т) і $19,2/т (527 грн/т), у «Глусько Україна» — $26,1/т (719 грн/т), у «Торум» — $22,4/т (615 грн/т).

Відзначимо, на попередніх торгах на поставку 6 тис. т дизельного палива премія у «Анвітрейда» і «Торум» склала +$27/т.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Ця» брудна " маржа крім чистого заробітку компаній включає в себе витрати на оплату премій за імпортними контрактами або закупівлі на внутрішньому ринку, витрати на доставку в Україну, страховку та інші витрати.

Нагадаємо, в Україні ціноутворення за принципом ціни на європейських хабах плюс витрати на доставку в різні періоди часу діяли також для вугілля і природного газу.

У 2016-2019 рр.діяла формула «Роттердам+» для визначення ціни вугілля в якості палива для ТЕС. Вона встановлювала прогнозну вартість електроенергії виключно для промислових споживачів. Формулу скасували 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Також формульний підхід з використанням цін в європейських біржових майданчиках використовується в Україну для розрахунку вартості газу для населення. З лютого по липень 2020 року це була Т.зв. формула «Амстердам плюс» — ціна на хабі ТТF в Нідерландах плюс доставка в Україну.

З 1 серпня 2020 р.зі скасуванням ПСО, НАК «Нафтогаз України» запропонував населенню газ за ціною хаб в Німеччині (NCG) плюс 1,95 Євро/МВт.годину (приблизно $21 за 1000 куб.м), що відповідає вартості доставки газу в Україну.