Піар-кампанія олігарха Ігоря Коломойського і нардепа Андрія Геруса щодо дискредитації формульного ціноутворення на вугілля з назвою «Роттердам+» провалилася, оскільки Спеціалізована антикорупційна прокуратура прийняла рішення про закриття кримінальної справи щодо формули «Роттердам+».

Про це у Facebook написав економіст Борис Кушнірук.

У п’ятницю, 28 серпня, окрім одіозного рішення КСУ щодо неконституційності призначення Директора НАБУ, ще однією темою...

Geplaatst door Борис Кушнірук op Vrijdag 28 augustus 2020

«Показово, що жодна з міжнародних інституцій, яка допомагає Україні (МВФ, Світовий банк, ЄС), ніколи не висловлювали жодних заперечень щодо цього рішення. Більш того, до його затвердження, МВФ, Світовий банк і наш Антимонопольний комітет постійно вимагали від української влади, у тому числі НКРЕКП, встановити прозору, незалежну від українських можновладців формулу ціноутворення на вугілля, яке використовується в енергетиці», - пише Кушнірук.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Він розповідає, що процедура встановлення тарифів на електроенергію, яка існувала до того, була вкрай корупційна, постійно породжувала ручне керування тарифами на вугілля та електроенергію, призводила до зростаючих збитків у вугільній галузі, особливо на державних шахтах.

«Не секрет, що піаркампанію по дискредитації того рішення НКРЕКП вели люди, пов'язані з Коломойським. Найбільш одіозними з них є Андрій Герус та Олександр Дубінський. Але, насправді, їх було і залишається незрівнянно більше. Вони виступають в ролі “незалежних” експертів, журналістів, які намагаються довести, що тарифоутворення на вугілля для ТЕС і ТЕЦ на базі “Роттердам+” було поганим», - зазначає економіст.

За його словами, Коломойському було потрібно критикувати формулу «Роттердам+» щоб, його вкрай енергоємні та енергонеефективні підприємства металургійної галузі отримували у ручному режимі електроенергію з енергоринку за заниженими цінами.

«Щорічна ціна питання у багато десятків мільйонів доларів. Так що було, за що боротися і чим платити “борцям з Роттердам+”», - додав Кушнірук.

Він також зазначив, що піаркампанія, влаштована оточенням Коломойського, була підхоплена НАБУ.

«Пану Ситнику була вкрай потрібна якась кримінальна справа з гучними прізвищами, на якій можна було піаритися. Бо з реальними кейсами розслідування високопосадової корупції у нього якось ніяк не складалося», - підкреслив Кушнірук, додавши, що закриття справи показало безпідставність будь-яких звинувачень.

Як повідомлялося, 28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам +» через відсутність достовірних і вичерпних доказів нанесення збитків.

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули «Роттердам +». До цього також жодна державна експертиза, проведена з ініціативи НАБУ і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитків.

Термін досудового розслідування у справі «Роттердам +» закінчився 8 серпня. НАБУ і САП не змогли спрямувати справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.

Розслідування у справі «Роттердам +» розпочалося в березні 2017 року. У ньому брали участь 15 детективів і 7 прокурорів. Витрати бюджету на їх роботу оцінюються в 96 млн грн.

Формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.