Про це в колонці «складно в це повірити, але "Центренерго" таки можуть продати "на сайті "Цензор.Нет" пише політолог Кирило Сазонов.

"Якщо Кабмін зуміє не допустити нового схематозу вже на вертикально-інтегрованій компанії "Центренерго", це дозволить нормально її продати. Тільки успішна приватизація зніме з нього весь шлейф руйнівної корупції, яка розігрується на держактиві в період президентства Зеленського", - пише політолог.

За його інформацією, ідея приєднання до» Центренерго " вугільних шахт виходить від самої компанії, яка зацікавлена в дешевому вугіллі, яким може забезпечити власна ресурсна база.

"Люди Коломойського-Корчинський з" Центренерго«, голова Комітету ВР Андрій Герус – висловлювалися за те, щоб» Центренерго " отримало власний ресурс. Тобто нормальні не збиткові держшахти приєднали до держкомпанії. Тоді "Центренерго" зможе не платити 1 950 грн за тонну державного вугілля як він це робить зараз. В ОП і Кабміні постановили задовольнити сподівання Коломойського і забезпечити «Центренерго» вугіллям», - зазначив Сазонов.

Єдиним варіантом ефективних шахт з низькою собівартістю, на думку політолога, є проінвестовані шахти "Добропіллявугілля", які знаходяться в оренді у компанії ДТЕК.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Тому, за словами Сазонова, у держави виникла ідея розірвати договір оренди і передати ці шахти держкомпанії «Центренерго».

За оцінками Сазонова, ДТЕК може бути також зацікавлений у такому розвитку подій, оскільки через сформовану в енергетиці кризу не може гарантувати збут вугілля з цих шахт у довгостроковій перспективі.

Нагадаємо, 2 вересня Кабінет Міністрів зробив перший крок для об'єднання держшахт з "Центренерго". З ініціативи Фонду державного майна уряд створив робочу групу, яка найближчим часом має визначити модель створення вертикально-інтегрованої компанії на базі держшахт та «Центренерго».

За оцінками уряду, такий крок сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості "Центренерго", приватизація якої запланована на 2021 р.Також це рішення дозволить реструктуризувати вугільну галузь і забезпечити гарантований збут вугілля.

Раніше ідею об'єднання "Центренерго «з держшахтами озвучували голова Комітету Верховної Ради з енергетики Андрій Герус і керівник» Центренерго" Олександр Корчинський.

З липня 2019 р. операційний контроль над компанією "Центренерго «здійснює група» Приват" Ігоря Коломойського. З того моменту компанія стала об'єктом багатьох журналістських розслідувань про корупційні схеми при поставках вугілля і продажах електроенергії.