Про це повідомив експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

"Якщо припустимо зі сфери впливу Міненерго будуть вилучені прибуткові підприємства і приєднані до збиткового «Центренерго» в надії на те, що такий конгломерат може приносити якийсь прибуток майбутньому власнику. Ну, може бути. Можливо просто зараз ніхто не хоче брати «Центренерго» і до нього хочуть просто приєднати прибуткові шахти, щоб залучити інвестора під такий пакет», - зазначив Рябцев.

При цьому він підкреслив, що поки такого рішення не прийнято, є тільки відповідна пропозиція Міністерства енергетики.

При цьому Рябцев скептично ставиться до того, що» Центренерго " може бути приватизована в доступному для огляду майбутньому.

Також він зазначив, що створення вертикально-інтегрованих компаній дещо суперечить європейському досвіду, який навпаки йде шляхом поділу бізнесів за напрямками.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

"Країни Європи йдуть шляхом поділу бізнесу і зовсім недавно від України вимагали виконання її міжнародних зобов'язань по анбандлінг в «Нафтогазі". Зараз же виходить, що уряд хоче створити вертикальну-інтегровану компанію, вірніше розглядає питання створення такої компанії на ринку теплової генерації. Для мене це досить дивно чути: проводити анбандлінг на одному енергетичному ринку і при цьому йти в протилежному напрямку на іншому», - додав експерт.

Нагадаємо, 2 вересня Кабінет Міністрів зробив перший крок для об'єднання державних шахт з "Центренерго". За ініціативою Фонду державного майна уряд створив робочу групу, яка найближчим часом має визначити модель організації вертикально-інтегрованої компанії на базі ефективних вугільних шахт та «Центренерго».

За оцінками уряду, такий крок сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості "Центренерго", приватизація якої запланована на 2021 р.Також це рішення дозволить реструктуризувати вугільну галузь і забезпечити гарантований збут вугілля.

Раніше ідею об'єднання "Центренерго «з держшахтами озвучували голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики Андрій Герус і керівник» Центренерго" Олександр Корчинський.

З липня 2019 р. операційний контроль над компанією "Центренерго «здійснює група» Приват" Ігоря Коломойського. З того моменту компанія стала об'єктом багатьох журналістських розслідувань про корупційні схеми при поставках вугілля та продажу електроенергії.