Законність та економічна обґрунтованість формули «Роттердам+» підтверджена всіма без винятку державними експертними установами, які проводили дослідження як з ініціативи Національного антикорупційного бюро, так і сторони захисту.
Про це пише адвокат Наталія Дригваль у статті «міф про "Роттердам+": НАБУ продовжує спекулювати навіть після закриття справи» для видання «Обозреватель».
"НАБУ отримало відповідь за формулою від Київського інституту судових досліджень, Харківського інституту судових досліджень, від спеціалізованого підрозділу СБУ. Всі зазначені установи є авторитетними експертними установами і всі вони не підтвердили припущення НАБУ, прямо або побічно підтверджуючи коректність рішення НКРЕКП», - зазначає адвокат.
Обґрунтованість формули підтвердили і ряд міжнародних інституцій, яких залучала для проведення експертиз сторона захисту. За словами адвоката, коректність формули підтвердив лідер серед світових консультантів в енергетиці-компанія IHS, найбільші міжнародні аудиторські компанії, Європейська асоціація вугілля EUROCOAL і десяток українських експертних установи.
"Вони підтверджують коректність формули визначення ціни енергетичного вугілля, коректність включення витрат на перевезення вугілля у формулу, відсутність надприбутку у підприємств генерації та вугледобувної галузі України після впровадження формули, відсутність збитку від впровадження формули», - підкреслила адвокат.
Єдина в цій справі "експертиза«, яка нібито встановила збитки від формули» Роттердам+" проводилася самим детективом НАБУ на підставі припущення його колег про необґрунтованість формули.
Наталія Дригваль зазначила, що незважаючи на висновки всіх державних експертиз, НАБУ продовжує дезінформувати громадськість з приводу нібито «незаконності» формули «Роттердам+».
"НАБУ не шукає істину у справі, а намагається виправдати 3,5 роки, витрачених на розслідування, шляхом звинувачення всіх навколо у своїх бідах. Адже ні зібрані НАБУ 100 томів справи, ні десяток незалежних експертиз, що підтверджують коректність формули " Роттердам»", не просунули НАБУ ближче до їхньої мети. А оскільки визнавати початкову безпідставність заведеної НАБУ справи детективам неприємно, вони йдуть на порушення правових та етичних норм у прагненні виправдати свою некомпетентність", - підсумувала адвокат.
Нагадаємо, 28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам+» через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.
11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули " Роттердам»". До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитків.
9 серпня сторона захисту офіційно отримала від САП копію постанови про закриття цієї справи.