Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) без обговорення анулювала ліцензію на передачу електроенергії компанії брата голови комісії «Еф енд Ем Україна», сам голова комісії Валерій Тарасюк на засідання не з'явився.

Відповідне рішення комісія прийняла 16 вересня.

Ліцензія на постачання електроенергії компанії "Еф енд Ем Україна" була анульована в пакеті з чотирма іншими питаннями порядку денного без оголошення подання департаменту та належного обговорення. Приводом для прискореного розгляду питання стали карантинні заходи.

«У зв'язку з обмеженими карантинними заходами, є пропозиція провести засідання в Скорочений термін", - пояснила головуюча на засіданні член комісії Ольга Бабій.

ЗМІ на засідання допущені не були. Охорона пояснила рішенням обмежити доступ преси " входженням Києва в помаранчеву зону». При цьому напередодні журналісти отримали акредитацію на засідання 16 вересня.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Відсутність Валерія Тарасюка на засіданні комісії при розгляді питання анулювання ліцензії компанії його рідного брата, Ольга Бабій пояснила його відходом у відпустку.

Раніше колишній заступник голови Комітету ВР із запобігання та протидії корупції Борислав Береза повідомив, що рідний брат Тарасюка працює директором ТОВ «ЕФ енд Ем Україна», яке має ліцензію на комерційні операції з електроенергією. Сам голова комісії Валерій Тарасюк через офшорну компанію "Ділак ІНВЕСТМЕНТ ЛІМІТЕД «Валерій Тарасюк на момент призначення в комісію, володів 10% ТОВ»ЕФ енд Ем Україна".

Вже після призначення Тарасюка головою НКРЕКП, ця компанія мала діючий контракт на передачу електроенергії магістральними мережами «Укренерго», що підтверджує факт використання Ліцензії в комерційних цілях.

Після публікації Борислава Берези, НКРЕКП в терміновому порядку включила до порядку денного засідання 16 вересня проект постанови про анулювання ліцензії цієї компанії. Документ був оприлюднений через 7:00 після публікації екс-нардепа берези.

14 вересня народний депутат Михайло Волинець офіційно звернувся до Нацагентства з протидії корупції з вимогою перевірити корупційний інтерес голови НКРЕКП в компанії «Еф енд Ем Україна» і закликав Кабмін достроково припинити повноваження Тарасюка через корупційний скандал.

За оцінками депутата, Тарасюк порушив вимогу закону " про НКРЕКП», що забороняє близьким до членів комісії особам входити до органів управління компаній, що працюють на ринках електроенергії та комунальних послуг.