Від цього залежить поліпшення позиції України в рейтингу Doing Business, Прем'єр міністр Денис Шмигаль визначив це як пріоритетне завдання в серпні 2020. Про це пише на своїй сторінці в мережі Facebook енергоексперт, екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех.

Сергій Чех повідомив, що зараз Україна знаходиться на 64 позиції серед 190 країн світу в рейтингу легкості ведення бізнесу. На його думку, підвищити рейтинг можна шляхом спрощення і здешевлення процедури підключення до мереж.

"Офіс реформ при Офісі Президента України вже працює над створенням більш комфортної і простої системи - з єдиним вікном прийому документів і відмовою від узгодження одного приєднання десятком держслужб. Але ці зміни вимагають зміни законодавства і регламентів, що, звичайно, займе багато часу. З питанням вартості-дещо простіше. Кожен споживач, який підключає будинок або бізнес-об'єкт до мереж, оплачує дві складові вартості: фіксований тариф на потужність приєднання (підстанційна складова) і розрахункову вартість робіт з будівництва ліній необхідних для підключення споживача (лінійна складова)», - зазначає Сергій Чех.

За його словами, зараз експерти ринку пропонують знизити вартість приєднання саме за рахунок підстанційної складової-ліквідувати її сплату замовником. Однак це означає, що фінансування розвитку всіх існуючих мереж, в тому числі і тих, які дійсно потрібні для приєднання конкретного замовника, покладається на оператора системи передачі.

"Головне питання полягає в тому, чи здатний оператор системи розподілу в сучасних умовах, або при стимулюючих тарифів з показниками, оприлюдненими Регулятором, виконувати найважливішу для здешевлення і прискорення приєднання місію - забезпечувати випереджаючий розвиток існуючих мереж, збільшення потужності і пропускної здатності і створювати умови для прискореного зростання економіки України? Відповідь на перше питання - ні! На другий-також немає! Прибутковість на стару базу активів повинна становити не менше 7%", - упевнений Сергій Чех.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Експерт зазначив, що в результаті підвищення ставки до 7% дозволить вирішити кілька завдань - поліпшити загальний стан електромереж, а значить і якість електропостачання; здешевити підключення для нових споживачів; підвищити вартість державних обленерго для приватизації.

"Зараз питання вартості приєднань залежить виключно від рішення НКРЕКУ збільшити ставку прибутковості на стару базу активів обленерго. Зважитися на це рішення означає успішне завершення реформи поліпшення якості послуги приєднання», - резюмував Сергій Чех.

Як раніше повідомлялося, народний депутат Людмила Буймістер заявила, що НКРЕКП повинні переглянути ставку прибутковості на існуючу базу активів і підвищити її до 6-7%. Від цього залежить зниження вартості підключення до електромереж.

Нагадаємо, експерти впевнені, що прийняті НКРЕКП ставки стимулюючих RAB-тарифів для операторів систем розподілу на рівні 3% для «старих» і 16,74% для «нових» активів не приведуть до зростання інвестицій в модернізацію мереж.