Національне антикорупційне бюро напередодні розгляду вищим Антикорупційним судом скарги екс-нардепа Віктора Чумака на закриття справи «Роттердам+» перейшло до відкритого тиску на суд.
Про це у своїй колонці у виданні «Обозреватель» пише адвокат сторони захисту Наталія Дригваль.

"22 вересня НАБУ опублікувало статтю про розслідування справи «Роттердам+». Детективи НАБУ фактично звинувачують прокурора САП у необґрунтованому закритті кримінальної справи. Враховуючи, що завтра, 23 вересня заплановано судове слухання з питання законності закриття справи САП, дана заява НАБУ виглядає як спроба чинити тиск на суд», - зазначає адвокат.

Також в оприлюдненій напередодні судового засідання заяві НАБУ безпосередньо звинувачує учасників справи ще до винесення рішення суду по суті.
"Це грубе порушення представниками НАБУ презумпції невинності, закріпленої в Конституції України, не кажучи про розголошення матеріалів справи на етапі її досудового розслідування», - зазначає Дригваль.

Вона нагадаємо, що значна частина звинувачень детективів у справі " Роттердам»" будуватися на припущенні і невстановлених фактах, які ніким і нічим не підтверджені.

«Формувати допущення на етапі досудового розслідування і потім доводити їх або спростовувати – це правильно і допустимо. Але, згідно, вищому закону публічно звинувачувати кого-небудь, не маючи доказів, коли вина не встановлена, коли велика частина – це здогади і припущення – не можна», - підкреслила Дригваль.
Нагадаємо, 28 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила про закриття справи «Роттердам+» через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули " Роттердам»". До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитку.
9 вересня сторона захисту офіційно отримала від САП копію постанови про закриття цієї справи.

Формула "Роттердам»" діяла в 2016-2019 роках для визначення ринкової вартості вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії. Формула автоматично припинила дію 1 липня 2019 року з введенням ринку електроенергії, після цього ціна вугілля та електроенергії для промислових споживачів зросла