Це допоможе в стимулюванні розвитку бізнесу в Україні, залученні іноземних інвесторів. Про це заявив Міхаель Саакашвілі, голова виконавчого комітету Національної ради реформ.

У Раді Реформ заявили, що іноземні інвестори готові вкладати в Україну, але для цього треба спростити і здешевити процедуру приєднання до мереж. Для цього пропонується прибрати бюрократію, перевести процедури в онлайн і зобов'язати енергокомпанії частково покривати вартість приєднання. Але для цього необхідно встановити ставку прибутковості в стимулюючому тарифі для обленерго на рівні 6%. Поточна ставка прибутковості, встановлена НКРЕКП на стару базу активів-3%.

«Що стосується вартості підключень, якщо підвищити верхню межу, як мінімум в два рази, допустимі відсотки, які залишають собі компанії, теоретично, не підвищуючи для споживача (тариф). Енергокомпанії треба зацікавити приєднувати більше споживачів, інакше економіка не запрацює", - заявив Саакашвілі.

Саакашвілі зазначив, що таким чином Україна зможе залучати інвестиції. "Нам потрібно штучно стимулювати створення бізнесу, робочих місць, хоча б зберегти існуючі, а без підключення до електроенергії, будь-який бізнес вам скаже, що це буде дуже важко», - зазначив голова виконкому Національної ради Реформ.

Раніше на засіданні Нацради Реформ було затверджено проведення реформи приєднання до мереж. Вона включає в себе спрощення процедури і зниження вартості приєднання. Згідно з концепцією реформи, для зниження вартості планується перевести частину оплати за потужність приєднання на оператора системи розподілу електроенергії. Споживач буде оплачувати тільки вартість ліній електропередач, прокладених до його електроустановок. Для того, щоб енергокомпанії могли на достатньому рівні посилювати обладнання для приєднань нових клієнтів, пропонується встановити ставку прибутковості в стимулюючому тарифі на рівні 6%.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Нагадаємо, в. о міністра енергетики Ольга Буславець заявила, що прийняті НКРЕКП параметри стимулюючого регулювання не дозволяють провести реформу для здешевлення приєднання. На думку міністра, Регулятор повинен переглянути параметри прийнятої методології.