Логістична спільнота Європейської Бізнес Асоціації занепокоєна спадом бізнес-активності та скороченням виробництва в Україні та, відповідно, стрімким зменшенням доходу, що створює необхідність вжиття додаткових заходів для утримання експортного потенціалу та забезпечення конкурентоспроможності українських підприємств в умовах кризи.

Про це пише портал Європейська Бізнес Асоціація.

Одним зі стимулюючих заходів, на думку бізнесу, могло б стати зменшення портових зборів, яке Асоціація послідовно підтримує протягом останніх років. За розрахунками компаній-членів Комітету з логістики Асоціації, навіть від зниження портових зборів на 20% можна очікувати, що Україна збереже свої основні експортоорієнтовані галузі та, в перспективі, збільшить річний вантажообіг в морських портах до 190 млн тонн в 2021-2025 роках.

Недосконала тарифна політика у сфері транспорту призводить до зниження ефективності використання пропускної спроможності України. Відповідно, це є однією з причин зменшення транзитних перевезень через Україну, кількості заходів суден в її порти, неспроможності надавати якісні транспортні послуги під час експортних перевезень, що має негативний вплив на конкурентоспроможність та ефективність національної економіки. Дар’я Січкар Менеджер Комітету з логістики Асоціації

За оцінками фахівців Світового банку, потенціал зниження портових зборів в Україні становить 63%. Це матиме серйозний економічний ефект за рахунок залучення вантажопотоків в українські порти. Для прикладу, зниження портових зборів з 1 січня 2018 року на 20% дозволило збільшити вантажообіг в українських портах на 21% та досягнути рівня в 160 млн тонн в 2019 році. Наразі потенціал зниження портових зборів залишається на рівні 40%-50% для підвищення конкурентоспроможності вітчизняних портів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Більше того, як зазначають представники бізнесу, доходи Адміністрації морських портів України від портових зборів здебільшого не використовуються на розвиток і модернізацію інфраструктури. Технічна відсталість портів України стримує розвиток експортних галузей та економіки України. Тож зниження норми відрахувань чистих доходів АМПУ в державний бюджет до 30% при одночасному зниженні портових зборів на 20%, дозволить АМПУ інвестувати близько 1,5 млрд грн/рік в модернізацію портової інфраструктури України.

Отже, задля зниження тарифного навантаження на бізнес та створення передумов для модернізації морських портів, збереження їх конкурентоспроможності на світових ринках експерти Комітету з логістики Асоціації звернулися до Прем’єр-міністра України з проханням ініціювати внесення необхідних змін для зниження ставок портових зборів з 2021 року та зменшення відрахування дивідендів АМПУ до державного бюджету.