Необхідно змінити підхід до використання коштів екоподатку: вони повинні йти на природоохоронні заходи, а не на фарбування дерев або засипання калюж. Про це заявила колишній народний депутат, екологічний експерт Валерія Заружко в студії телеканалу "Україна 24".

За словами експерта, в Україні кошти від екоподатку перераховуються до загального фонду держбюджету, тому їх використання неможливо проконтролювати. І цей підхід потрібно змінити.

"Екоподаток повинен стати виключно цільовим. Повинен бути цільовий фонд у держбюджеті України, куди будуть направлятися всі надходження від екоподатку, і витрачатися вони будуть відповідно теж виключно на природоохоронні цілі, як це відбувається у всіх цивілізованих країнах", - сказала Заружко.

Вона підкреслила: зараз від екоподатку надходить значна сума коштів, близько 4 млрд грн, але використовуються вони часто не за призначенням.

"На сьогоднішній день 45% йде невідомо куди від цієї суми. 55% йде до місцевих бюджетів. Місцеві бюджети нібито повинні дбати про екологію, але, по суті, витрачають вони ці гроші дуже часто на дивні заходи - наприклад, фарбування дерев або засипку калюж піском. По суті, на місцях не вистачає компетенції, щоб правильно використовувати ці гроші", - пояснила Заружко.

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма
Показати ще

Нагадаємо, раніше американська торгова палата (АСС) закликала Верховну Раду надати суб'єктам господарювання право використовувати до 70% екологічного податку на компенсацію витрат на природоохоронні заходи та екологічні інвестиції.

У свою чергу президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що грошовим коштам від збору екологічного податку необхідно повернути цільовий характер і направляти їх виключно на екологічні проекти.