Детективи НАБУ і судовий експерт Ірина Педь проводили слідчі дії після закриття справи «Роттердам+», що було грубим порушенням закону, а тепер намагаються уникнути за це юридичної відповідальності.
Про це в колонці для видання «Обозреватель» повідомила адвокат у справі «Роттердам+» Наталія Дригваль.
"Очевидно, що детективи НАБУ і експерт Ірина Педь за допомогою ЗМІ намагаються відвернути увагу від своїх протиправних дій, ініціювавши незаконне кримінальне провадження нібито за фактом «тиску на експерта» в якості акту помсти», - повідомила адвокат.
При цьому, за словами Дригваль, цинічність і брехливість подібних тверджень легко спростовується офіційними документами, спрямованими експерту стороною захисту ще у вересні 2020 р.в якості прохання утриматися від порушення закону, оскільки слідчі дії на той вже були заборонені.
"Однак подальша поведінка Ірини Педь лише зайвий раз підтвердила наявність стійкої коаліції двох "незалежних" органів у боротьбі проти формули " Роттердам»". «Ми розцінюємо такі дії черговим непрофесіоналізмом з боку НАБУ, грубим нехтуванням закону, яке виразилося зараз в ініціювання заангажованих кримінальних переслідувань викривають їх осіб", - підсумувала Дригваль.
Нагадаємо, 2 жовтня, через більше місяця після закриття справи " Роттердам»" представники НАБУ заявили про наявність у бюро висновків приватного експерта Ірини Педь, який нібито підтвердила наявність збитків.
8 жовтня ДБР відкрило кримінальне провадження за фактом складання завідомо неправдивого висновку експертизи. Стаття, за якою ДБР відкрило справу передбачає покарання до 5 років позбавлення волі.
За даними адвокатів у справі «Роттердам+», протягом 2019-2020 рр.Приватний адвокат Ірина Педь отримала без конкурсів від НАБУ 520 тис. грн. Вона отримала без конкурсу 14 з 17 тендерів бюро на проведення експертиз. Цю інформацію Педь підтвердила на прес-конференції 13 жовтня, але відповідати на запитання журналістів відмовилася.
Також відомо, що до роботи з НАБУ, Ірина Педь, згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, спеціалізувалася на оцінках вартості гаражів, паркомісць та іншого майна в рамках розділу спадщини, а також проводила розрахунок пені за кредитними картками з лімітом 5000 грн.