З сусідньої Польщі приходять вельми тривожні новини. Так, незважаючи на посилення карантинних заходів, Польща вже майже тиждень охоплена багатомільйонними протестами з блокадами вулиць.

Читайте Знай в Google News!

Приводом став прийнятий закон про практично повну заборону абортів, у тому числі за медичними показаннями, але мітинги переросли на масовий антиурядовий і антицерковний бунт з тенденцією до ескалації, до якого приєднуються і інші незадоволені.

Про це стало відомо завдяки повідомленням місцевих та українських журналістів.

Польща повстала - і не тільки проти заборони абортів, фото: dw.com
Польща повстала - і не тільки проти заборони абортів, фото: dw.com

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

У ці дні копи застосовують проти протестуючих сльозогінний газ і повсюдно жорстко розганяє акції. У середу, 28 жовтня, у Варшаві фермери планують перекрити траси тракторами, у них свої турботи — новий закон Про захист тварин, який зараз розглядається в парламенті країни і який, як побоюються вони, відніме рентабельність у тваринництва. У середу ж багато хто погрожують на знак протесту не вийти на роботу. Також на вулиці виходять таксисти і ресторатори, незадоволені майже повним локдауном, який днями оголосили в Польщі.

"Протести дуже змішані, хаотичні, виходять з різних причин. Багато хто ще озлоблені через повторний карантин, і всі ці локдауни і заборони абортів вважають втручанням в приватне життя з боку держави. А в Кракові на мітингу проти заборони абортів ще й підтримували Білорусь. Народ завівся, деякі бачать в цьому спробу реваншу опозиційних сил", - говорить польський журналіст Марчин Ковальчик.

Польща повстала - і не тільки проти заборони абортів, фото: dw.com
Польща повстала - і не тільки проти заборони абортів, фото: dw.com

Девізом протестного руху став "Це війна" і нецензурне "Wypierdalać!", що в перекладі означає "Уйо**йте!", адресований правлячій консервативній партії "Право і справедливість" на чолі з Ярославом Качиньським, негласним лідером країни.

Польща повстала - і не тільки проти заборони абортів, фото: dw.com
Польща повстала - і не тільки проти заборони абортів, фото: dw.com

В опозиційному середовищі, до речі, дискутують, чи етично використовувати нецензурну лексику як головне гасло демонстрацій. Але, як кажуть самі протестувальники, їх "прорвало". Також незадоволені прозвали Польщу "першим халіфатом Європи" і обурюються, що країна "занурюється в середньовіччя".

Тим часом влада з 28 жовтня ще більше посилює карантин (про це трохи нижче) і вводить на вулиці військові патрулі. У Польщі це сприйняли в багнети, вважаючи, що справжньою причиною посилення карантину стали протести, а не коронавірус.

Протести збіглися з посиленням обмежень через коронавірус, які вступили в силу з минулої суботи, 23 жовтня, коли вся Польща увійшла в "червону зону". У країні закрили ресторани, залишивши тільки їжу на винос і доставку, санаторії, а учнів шкіл, починаючи з 4-го класу, перевели на дистанційне навчання. Діти до 16 років вдень зможуть виходити з дому тільки під наглядом батьків, а збори більше п'яти осіб заборонили.

Польський уряд не виключає повного "локдауну". Частковий карантин вже вплинув на українських заробітчан, які знову скаржаться на втрату роботи.

"Влітку збирала урожай, але сезонна робота закінчилася, влаштувалася на завод з упаковки і сортування, але нам сказали, що ставки уріжуть на 20% через новий карантин, хоча як нас стосується закриття ресторанів, неясно. Просто "відмазка", щоб менше платити. Тепер буду отримувати 14 тисяч гривень на наші гроші, а не 20 тисяч, як раніше", - зізналася українським журналістам Галина Стахурська, яка трудиться під Краковом.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, тернополянка поїхала на заробітки до Італії і втратила сім'ю - "Зрадили найрідніші".

Як повідомляв Знай.uа, активістки в боротьбі за аборти вимагають від влади дій: церква повинна мовчати.

Знай.uа писав, заробітчани продовжують їздити на полуницю, ризики і бридке ставлення зростає: "Нас називали тільки за номерами".