Укрзалізниця запропонувала збалансоване рішення щодо обмеження терміну служби піввагонів і зерновозів

"Укрзалізниця" запропонувала збалансоване і компромісне рішення щодо обмеження терміну служби піввагонів і зерновозів. Про це йдеться в листі на адресу Міністерства інфраструктури від керівництва компанії «Укрзалізниця».
Так, компанія пропонує обмежити 33-ма роками тільки термін служби піввагонів. Що стосується зерновозів, то термін їх служби УЗ пропонує продовжити до 45 років.
Як сказано в листі, компанія підтримує рішення відомства обмежити граничний термін служби вантажних вагонів. Але, в той же час, закликає пам'ятати про проблеми, з якими зіткнувся бізнес в Україні. "Впровадження цих заходів необхідно проводити з урахуванням можливостей вітчизняних вагонобудівних підприємств, фінансових можливостей власників та операторів рухомого складу, а також потреб підприємств України в залізничних перевезеннях», - підкреслюється в листі.
Нагадаємо, Мінінфраструктури опублікувало проект наказу, яким запропонувало заборонити використання вагонів, термін експлуатації яких перевищує нормативний. Зокрема, пропонується заборонити продовжувати термін експлуатації піввагонів старше 33 років, з поступовим зменшенням цього терміну до 22 років в період 2021-2029 років.
Генеральний директор Федерації роботодавців транспорту України Володимир Гусак у свою чергу заявив, що таке рішення вдарить насамперед по «Укрзалізниці», яка змушена буде списати більшість піввагонів і всі зерновози. Це коштуватиме компанії 15 млрд грн щорічно.
Пізніше Державна регуляторна служба заблокувала наказ Мінінфраструктури: на їхню думку, відомство не надало достатньо даних про те, як обмеження терміну експлуатації вагонів відіб'ється на економіці України.