Політолог Дмитро Снєгирьов у програмі «Політика Навиворіт» висловив експертну думку про «план Б» щодо врегулювання ситуації в зоні військового конфлікту на сході України.

Про цей план (підготовлений на той випадок, якщо мінський і нормандський процеси не виправдають себе) Володимир Зеленський говорив незабаром після приходу до влади. Але тільки тепер, зазначив Снєгирьов, стало ясно, в чому цей план складається. Це зрозуміло зі слів представника української делегації на переговорах в Мінську Олексія Арестовича.

«Який же сюрприз чекав нас, коли ми дізналися, що ключове слово в цьому плані - «миротворці». А сам план, за словами Арестовича, нічим не відрізняється від плану експрезидента Петра Порошенка. З 2017 року, фактично за чотири роки, не було запропоновано жодного принципово нового варіанту щодо розв'язання проблеми», - висловив політолог своє обурення.

Сам Снєгирьов вважає, що в даній ситуації варто було б використовувати міжнародний досвід — зокрема, досвід повоєнного врегулювання питання про Ельзас і Лотарингію.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Крім того, він підкреслив, що на Донбасі можуть бути присутніми тільки миротворці ООН, а не ОБСЄ (функція цієї організації — тільки спостереження). Тільки ООН може збройною рукою вводити мир.

Але зараз компроміс в цьому питанні виключений. Росія виступає за присутність миротворців тільки на лінії розмежування, Україна — у всій зоні конфлікту, і узгодити ці позиції неможливо.

Крім того, підготовка до такого кроку може зайняти роки. Його необхідно узгодити зі сторонами конфлікту, але ж Росія не визнає себе однією з них, а Україна відмовляється вести переговори з «народними республіками».

Уже це зупинить реалізацію плану. Якщо ж прийняти позицію Росії, то Україна ризикує втратити свою суб'єктність.

Крім того, виникає питання: хто оплатить миротворчу місію? На неї піде 1,2 мільярда доларів на рік, але поки що країни-донори не поспішають давати такі гроші.

Раніше цей політолог прокоментував розмови про зраду серед військового командування.

Він також викрив корупційні схеми на Донбасі.