Про це заявив засновник компанії KAN Development Ігор Ніконов, коментуючи намір влади обкласти продаж нерухомості податком на додану вартість.

"ПДВ ні в якому разі не можна вводити. Ця думка не моя, я виступаю зараз не від себе, а від галузі, тому що ми багато переговорів в цьому плані провели. ПДВ ні в якому разі вводити не можна, тому що ми вб'ємо ринок. А найголовніше-підвищимо настільки вартість житла, що просто люди не в змозі будуть його купити", - заявив він.

За його словами, будівельна галузь вже платить ПДВ, тому спроба влади підвищити податки призведе лише до того, що ринок скоротиться, замість запланованого прибутку держбюждет отримає скорочення податків, а квартири подорожчають як мінімум на третину.

"11 млн. кв. м. в Україні-це приблизно 220 млрд грн оборот собівартості тільки будівництва. З них 36 млрд – це ПДВ. При цьому величезна частина реальної собівартості будівництва не "сидить" в офіційній собівартості цього квадратного метра. Адже ми будуємо й інші об'єкти інфраструктури-школи, садочки, торгові центри, які не є предметами бізнесу. Тому зростання вартості квадратного метра, за моїми розрахунками, буде на 35%», - пояснив він.

Крім того, спроба уряду підвищити податки призведе лише до того, що обсяги будівельного ринку скоротяться, адже інвестори перестануть знаходити його привабливим для ведення бізнесу.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Обсяг будівельного ринку тому і існує, що люди бачать там можливість заробити. Чому ви вважаєте, що це якась погана тенденція? Я вважаю, що розвиток будівельної галузі-це і є основний шлях розвитку будь-якої держави і вихід з кризи. А ви хочете все це обкласти. У підсумку ринок згорнеться рази в два, і з 200 млрд грн обороту ми отримаємо сто. Величезна кількість людей підуть з цього ринку, тому що вони не будуть бачити доцільності вкладення туди грошей, і галузь просто згорнеться», - спрогнозував Ніконов.

Нагадаємо, 1 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України, яким підвищуються ставки податків для цілого ряду галузей. Проти цього закону виступили всі українські та міжнародні асоціації, в тому числі Американська торгова палата і Єва, а НАЗК назвало проект «корупціогенним».

Раніше координатор експертних груп економічної експертної платформи Олег Гетьман заявив, що податковий проект вдарить по малому і середньому бізнесу, а також населенню, оскільки призведе до зростання цін.