Щорічно 2 вересня православна церква вшановує пам'ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто «почутого богом»). Також це народна дата святкування Самойлового дня. Цей день на Київській Русі вважався святом батьків і чоловіків. З самого ранку дочки і дружини доглядали за ними, дарували подарунки, накривали святковий стіл.

Самойлів день 2 вересня: головні заборони свята

Здавна біблійний пророк Самуїл вважався захисником і покровителем усіх скривджених і знедолених. Також у цей день вшановували представників сильної статі. У народі говорили: «Самойло-пророк сам молить Бога про мужика». Самойлів день став свого роду чоловічим святом, так що не можна змушувати його працювати в полі.

Замість них роботою на городі займалися жінки, тому селяни говорили: «Буряківниця — дівкам невільниця». Звідси і ще одна назва свята – Буряківниця. Так, вже наставала пора смикати буряк і моркву.

Тому дочка на Самуїла завжди намагалася подати з ранку батькові сімейства святкову сорочку, бажано нову і вишиту своїми руками. Дружина накривала добротний сніданок: ставила на стіл свіжу сметану, мед, пекла млинці або оладки. Вважалося, що чим краще буде настрій глави родини в цей день, тим краще підуть справи в усьому домі.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року "Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

В цей день слов'яни просили у пророка Самуїла гарної погоди для осінніх робіт. Адже часу для них залишалося зовсім мало, так як зима неминуче наближалася. Крім того, до цього часу починала достигати горобина, до якої селяни уважно придивлялися. Вся справа в тому, що рясний урожай горобини обіцяє добрий урожай вівса.

Тим часом вже з'являлися перші зимові опеньки, та діти з кошиками йшли за цими грибами на весь день в ліс. Зимові опеньки особливо цінували в народі за те, що вони міцні і придатні для усіх видів обробки. Такі гриби йшли і в засолку, і сушку, і на смаження, смачні вони були і в супах. Традиційно на це свято слов'яни готували смажені гриби з картоплею і цибулею.

Приказки та прикмети на Самойлів день:

- Кротові нори дивляться на північ, отже зима буде тепла.
- Миші з полів перебираються в будинку – зима буде холодна.
- Журавлі летять високо і неквапливо – до теплої осені.