У понеділок, 3 вересня, православні віруючі відзначають пам'ять святого Фаддея — апостола від сімдесяти (так називали учнів Ісуса Христа, які не входять в число найближчих, а також учнів дванадцяти апостолів).

Фаддеїв день 3 вересня: історія життя святого

З відкритих джерел відомо, що святий Фаддей народився в сирійському місті Едесі. В один день юнак відвідав свято в Єрусалимі, на якому почув проповідь святого апостола Іоанна Предтечі. Після проповіді Фаддей вирішив прийняти від нього хрещення в Йордані. Також варто відзначити, що після зустрічі з Ісусом Христом, він став Його учнем.

апостол Тадей

Після того, як відбулися страта Христа і його воскресіння, апостол Фаддей відправився проповідувати в Сирію й Месопотамію. У своєму рідному містечку Едесі святий звернув у християнство великого князя Авграя, багатьох простих селян і навіть язичницьких жерців.

Необхідно уточнити, що проповіді апостола Фадея нерідко супроводжувалися чудесами — той же Авграй нез'ясовно вилікувався від страшної прокази. У свою чергу князь эдесейський захотів нагородити апостола, однак той відмовився від усіх дарів і кинувся в інші міста, щоб далі нести людям слово Боже. У фінікійському місті Вирита (нині Бейрут), Фаддей заснував церкву. Як свідчать церковні перекази, святий пішов на небеса в старечому віці.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Фаддеїв день 3 вересня: традиції і прикмети свята

В цей свято прості селяни традиційно прибирали в полях льон. А оскільки у цей день відзначалася ще пам'ять мучениці Васи Алонськюї, то під час роботи у народі говорили: "Баба Василина про льони дбає". Так, наші предки стискали льон, розкладали на луках, щоб з нього вийшла зайва волога, а рослина стала м'якою і гнучкою.

У той же час жінки на Фаддея вимовляли таке замовляння: "Улежи-ка, мій льонок, білий та м'який, не бійся ні вітру, ні вихору, ні частого дощику, ні красного сонечка".

Крім того, в цей день слов'яни спостерігали і за погодою. Якщо на Фаддея небо чисте і сонце світить ясно, то того ж можна було чекати ще на чотири тижні вперед.