Щорічно з 9 по 11 вересня 2018 року юдеї відзначають Новий рік - Рош ха-Шана (ראש השנה). Єврейське свято відзначається на честь створення світу, воно символізує початок нового року і завершення року, що минає.

Рош ха-Шана 2018: історія свята

Існує переказ, що в дні Рош ха-Шана Бог відзначає в Книзі життя, яка доля очікує в наступному році на кожного з людей. Євреї щиро вірять в те, що Бог бажає всім добра і благополуччя і тому влаштовують свято. В цей час людям наказано проаналізувати свої вчинки за весь попередній рік і підготуватися до наступного року. Розмірковуючи про майбутнє, євреї просять миру, злагоди, здоров'я.

Хасиди в Умані

Рош ха-Шана 2018: традиції свята

Варто відзначити, що Рош ха-Шана святкується протягом двох днів, 1-го і 2-го числа єврейського місяця тишрей. У цей день дарують один одному подарунки, посилають поздоровлення.

Сім'я збирається за столом, який прикрашають традиційні святкові страви. Кожна людина хоче, щоб новий рік був для неї вдалим. Ось чому в цей день на стіл подається багато страв, які символізують побажання щасливого року.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Шофар - єврейський ритуальний духовий музичний інструмент

Залежно від місцевих традицій ці страви можуть змінюватися, але майже всюди в єврейських сім'ях подають:

рибу - символ родючості;
голову (баранячу або рибну) - щоб бути «на чолі», а не в хвості;
моркву кружечками - за формою і за кольором вона повинна нагадувати золоті монети, багатство;
круглу солодку халу з родзинками - щоб рік був повним, здоровим;
овочі і фрукти - у знак надії на рясний урожай;
яблука і мед - шматочок яблука, вмочивши його в мед, з'їдають на початку трапези відразу після хали, «щоб рік був солодким і щасливим».

Як єврейський Новий рік святкують в Україні

Під час Рош ха-Шана в нашу країну масово прибувають єврейські паломники для святкування іудейського Нового року. Вони відвідують могилу їхнього духовного лідера цадика Нахмана, похованого в Умані.
Перші паломники починають приїжджати в Україну ще за тиждень до Рош Ха-Шана.

Хасиди в Умані

Масове паломництво починається приблизно за чотири дні до свята Нового року. Юдеї вважають своїм обов'язком побувати на місці поховання цадика Нахмана - засновника брацлавського хасидизму. Вони вірять, що якщо зустрінуть Новий рік біля його могили, то наступний рік буде дуже щасливим для них.