Новий рік по Хіджрі

Новий рік настає в перший день місяця Мухаррам, який вважається священним. Але цей день не такий Новий рік, як у нас, не світський захід. А швидше мусульманське свято, коли люди йдуть в мечеть, де читають проповідь присвячену переїзду пророка Мухаммеда з Мекки до Медіни в 622 році - відправної точки мусульманського місячного календаря. Люди вважають, що як проведеш перший місяць, так пройдуть і інші.

Енкутаташ - ефіопський Новий рік

Ефіопія, практично єдина держава, в якому ще діє юліанський календар у світському житті. Цей календар відстає від нашого на сім років і 8 місяців. Їх Новий рік називається Енкутаташ, що в перекладі означає «День підношення коштовностей». Згідно з переказами цю дату затвердила цариця Савська. Коли вона поверталася від царя Соломона її піддані зустрічали її з дарами у вигляді дорогоцінних каменів. Її повернення - початок нової ери для Ефіопії.

Згідно з традиціями свято відзначають ще ввечері 10.09. У цей день розводять багаття з евкаліпта і ялини, а на головній площі споруджують вогнище довжиною 6 метрів. Король під оплески натовпу підпалює його смолоскипом. Всі радіють, веселяться і з надією дивляться на полум'я.

День гранчака

Ні, це не жарт любителів алкоголю, це справжнє свято. Цей стакан має довгу, в кілька століть, історію, і його Днем народження вважають саме 11 вересня. Відповідно до історії в цей день в на скляному заводі в Гусь-Хрустальний в 1943 році був випущений перший радянський гранований стакан. Дизайнером склянки вважають Віру Мухіну, автор композиції «Робітник і колгоспниця».

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Православні свята:

  • День пісний.
  • Усікновення глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. (Головосеченіе)
  • Преподобного Олександра, ігумена Вочского.

Іван Пісний 11 вересня

За церковним календарем сьогодні - день усікновення глави Іоанна Хрестителя. Іоанна вважають самим найближчим попередником Христа, який передбачив його прихід. Як свідчить переказ, він навіть навіть хрестив Спасителя в водах Йордану. Православні люди дотримуються в цей день постe. Більш того, не можна їсти нічого круглого, особливо страв з капусти, зрізати макові головки, копати картоплю і рвати яблука. Раніше було прийнято поминати всіх воїнів, які загинули в боях.

Іменини в цей день

Іван, Исаакий, Ян