Святкування народження Ганеша Чатуртхі

Сьогодні День народження одного з найбільш шанованих індуїстських богів - Ганеша Чутртхі. Він бог мудрості і достатку, у Ганеша голова слона, але тулуб людини з кількома руками. У цей день будь-яке починання повинно супроводжуватися молитвою цьому богові «Ом Ганеша намах». Свято народження Ганеша - це добрий знак. Сьогодні йому поклоняються, підносять молоко, солодощі, фрукти і квіти. А перед його зображення розбивають кокосові горіхи. У кількох районах прийнято створювати глиняні зображення Ганеша. Після того, як пройшла церемонія підношення і молитов, старі зображення Ганеша люди занурюють в річкові води, в озера та інші водойми.

Шнобелівська премія

У світі щоосені проходить вшанування не тільки лауреатів Нобелівської премії, а й тих, хто отримав Шнобелівську премію. Це своєрідна пародія на міжнародну нагороду для вчених. Іноді її називають Ігнобелівською (англійською ignoble значить «ганебний») або Антинобелівською. Цю премію затвердили в 1991 році, натхненником став журнал «Аннали неймовірних досліджень», який носить гумористичний характер. А творець - Марк Абрахамс. Щороку премію присуджують десяти людям - «за досягнення, які змушують спочатку засміятися, а потім задуматися».

Крім сертифікату, який підписали три лауреата Нобелівської премії, переможці отримують ще оригінальну нагороду: курку з яйцем, медаль з фольги або клацаючі щелепи на підставці.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили
Показати ще

Свято збору винограду в Румунії

Вино в Румунії виробляють вже більше 3 тис. років. 300 000 гектарів тут зайнято під виноградники. Щороку Румунія виробляє 7 000 000 літрів вина. Природно, що є свято і у вина. Збір винограду став в Румунії національним святом, яке відзначають 13 вересня. Цебри з мускатом і глиняний глечик ставлять біля дверей винного льоху, щоб перехожі куштували і оцінювали якість вина. На базарах продавці зачерпують великим ковшем вино з бочок і простягають повні ковші покупцям - «Спробуй!».

Православні свята:

  • Положення чесного пояса Пресвятої Богородиці.
  • Священномученика Кіпріана, єпископа Карфагенського.
  • Святителя Геннадія, патріарха Царгородського.
  • Святителя Іоанна, митрополита Київського.

Купрянів дні 13 вересня

Церква відзначає день святого Кипріяна Карфагенського, який жив в 3 столітті і був єпископом в Карфагені. А також він прославився як богослов, більшість його творів присвячені питанням відступництва. На Русі це було народне свято, люди вважали, що на Купріяна журавлі збирають раду на болоті, вирішують як, коли і яким шляхом летіти на південь. Тому свято також називали Журавлине віче. Сьогодні народ збирав журавлину (журавлина ягода), виходив в поле для збору коренеплодів.

Іменини в цей день

Олександр, Володимир, Геннадій, Дмитро, Купріян, Мирон, Михайло