У день пам'яті святого Маманта, якого на Русі називали Мамонтій Овчарник, починалися гуляння хлопців, які після польових робіт повинні нагулятися, перш, ніж піти в рекрути в листопаді. Тому їм давали повну свободу і не змушували працювати до набору. Хлопці вбиралися, ходили в гості, влаштовували ігри.

Поганим передвісником в цей день вважається, якщо черемха ще не скинула листя.

У цей день на Русі часто влаштовували ярмарки, проводили гуляння і ходили по гостях. Тому можете спокійно збиратися гості і веселитися скільки душі завгодно. Тим більше в цьому році 15 вересня не пісний день. Але на ринок краще не ходити. Покупки не принесуть бажаної радості, та й обікрасти можуть або обдурити.

Якщо у вас є коза, корова або ще якась худоба, то пам'ятайте, з цього дня їх на вільний випас виганяти не можна. З двору її не виганяють, бо худобу чекатимуть різні хвороби і напасті в полі.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Дуже важливо навести порядок у себе вдома, при тому не тільки в самому будинку, але і в найближчих будівлях. Пасічникам варто привести в порядок вулики. Все пора готувати до зими. Також в цей день обкурюють приміщення вересовим димом, який може відігнати різну нечисть. Стіни раніше утеплювали болотним мохом, таким способом іноді і зараз користуються, так як мох - знезаражує і не допускає появи гнилі.

Сьогодні на стіл потрібно обов'язково поставити страви з козячого молока: сир, саме молоко, творог. Так люди виявляють шану Маманту.

Люди, які народилися 15 вересня знаходять щастя в зрілі роки. Такі люди зазвичай бувають заможними. Їм слід уникати ревнощів і заздрощів. Удачу їм принесе нефрит.

Прикмети

  • Низькі хмари - до дощової і холодної погоди.
  • Якщо вранці і ввечері багато роси, а вітру немає, значить, в найближчі дні погода буде хорошою.
  • До Мамонтія черемха повинна була повністю скинути свій річний наряд.
  • 15 вересня не можна виганяти худобу - біду накликати можна.
  • Вклонися овчарніку - він тобі овець збереже. Поскотина (вигін, пасовище) холонуть, замикай худобу.
  • Рясні роси з ранку і вечора, але без вітру - на гарну погоду.
  • Осінь-то - матка: кисіль та млинці, а весною-то гладко - сиди та дивись.