17 вересня православна церква вшановує пам'ять пророка Захарії і святої Єлизавети. Цьому подружжю вже в похилому віці було дано стати батьками людини, яка хрестила Ісуса Христа – Іоанна Предтечі.

День Захарії і Єлизавети 17 вересня: історія свята

Цар Ірод отримав пророцтво від волхвів про народження Месії і наказав убити у Вифлеємі і околицях всіх дітей, які не досягли дворічного віку. Таким способом жорстокий правитель хотів позбутися від майбутнього Царя Юдиного, з приходом якого повинна була зародитися епоха християнства.

Як свідчать церковні передання, Захарія був священиком у місцевому храмі і вирішив не залишати пост, тому Єлизаветі довелося однією з малюком сховатися від переслідувачів. Під час одного з служінь воїни увірвалися в храм і намагалися дізнатися у пророка, де його син. Не отримавши відповіді, вони вбили священика. Єлизавета прожила після чоловіка 40 днів і померла, залишивши сина одного в пустині аж до дня, коли він з'явився народу ізраїльському.

День Захарії і Єлизавети 17 вересня: традиції свята

Захария и Елизавета

Популярні новини зараз
Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Традиційно на Захарію і Єлизавету в народі обмітають весь будинок березовим віником. Вважається, що такий обряд захистить оселю від нечистої сили до весняної пори. Також наші предки вірили, що дуже корисно попаритися в лазні для додання організму сил і здоров'я на цілий рік.

Зазначимо, що за легендою, саме свята Єлизавета передбачила Діві Марії народження сина. Тому з давніх пір це народне свято славиться на Русі як один з найбільш сприятливих днів для ворожіння на кохання, долю та судженого.

День Захарії і Єлизавети 17 вересня: прикмети свята

пророк Захария

Народжений на Захарія та Єлизавету набуває надприродного дару. Він може стати знахарем або чаклуном. Нечисть таку людину боїться та обходить стороною.

Всі передбачення в цей день неодмінно збуваються.

Якщо горобина добре вродила – осінь буде непогожою. Якщо листя горобини пожовкли, значить, зима буде ранньою і морозною.