Повір'я

Вважалося, що сьогодні всі передбачення збувалися, тому багато людей поспішали до ворожок, щоб дізнатися свою долю. А знахарі вважали, що сьогодні пишеться доля кожної людини, хороші справи вона творила раніше або погані. Восени справляли весілля, тому багато дівчат хотіли дізнатися про своє майбутнє.

За повір'ям, сьогодні з лісу виходить кумоха і нападає на жінок. Вона найближча родичка 12 лихоманок. У неї великі очі і худюще лице. І синню шкіра оповита. Ця нечисть іноді ходила в дранті, іноді вбиралася і дивилася на своє відображення. А іноді брала вигляд старенької мандрівниці і просилася переночувати. Але якщо вона переступить поріг, то в будинок хвороб нанесе.

І у лихоманок, і у кумохи були людські риси, зазвичай, по-різному потворні, але завжди простоволосі жінки. Розпущене волосся завжди асоціювалося з нечистою силою. 12 сестер-трясовиць (лихоманок) пов'язані з дочками Ірода.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Щоб позбутися від неї потрібно було обмести будинок березовим віником, натопити лазню і березовим віником попаритися. А якщо кумоха все одно не хоче йти, то треба покликати домового, якого вона дуже боїться.

Також вірили, що іменинники володіють чаклунською силою. Його ніяка нечисть не може зачепити. І вдома йому не дістає, така людина постійно подорожує. Але їх часто наймали пастухами, тому що у них є на будь-яку нечисть управа і зможуть худобу зберегти.

Прикмети на 18 вересня

  • Якщо горобина добре вродила - осінь буде похмурою.
  • Якщо листя горобини пожовкло, значить зима буде ранньою і морозною.
  • До сходу сонця хмари червоні - до вітру та дощу.
  • Цибулини овочів і квітів мають тонку шкірку - до м'якої зими.
  • Заволікають небо хмари після тривалої негоди сходять ніби пеленою - до сухої і ясної погоди.
  • Кози в ясний день раптом стали ховатися під навіс або поспішили з пасовища додому - до різкого погіршення погоди.