Люди вірили, що сьогодні з лісу виходила кумоха (одна з 12 видів лихоманок), нападала на жінок, а якщо в будинок заходила, то приносила хвороби. Хоча вже було холодно, але дехто ще примудрявся в річку заходити, зазвичай щоб одяг прополоскати. Сьогодні не можна було до неї підходити, тому що кумоха не відчепиться.

Вважається, що сьогодні потрібно прибрати будинок, обмести його березовим віником. Тоді нечисть не чіпатиме житло до самої весни. Потім потрібно затопити баню і попарити теж березовим віником. Так як береза зцілює багато хвороб.

Є легенда, що це Єлисавета передбачила Марії сина. Тому в цей день ходять до ведунів, ворожок, знахарів, щоб дізнатися свою долю і долю судженого, поворожити на любов, на дітей. Знахарі вважали, що в цей день "пишеться доля" кожної людини в незалежності від їхніх справ - добрих чи поганих

Людина, яка народилася в цей день, як вважалося, буде володіти особливою силою, її ніяка нечисть не зачепить. Тому її часто наймали в пастухи, щоб беріг худобу. Така людина сьогодні повинна накосити сіна і дати його корові, тоді вона дасть найсмачніше молоко.

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Святим Захарію і Єлизаветі часто молилися про дітей та їх здоров’я:

О, святые угодники Божии пророче Захария и праведная Елисавета, подвигом добрым подвизались на земли, восприяли еси на небесех венец правды, егоже уготовал еси Господь всем любящим Его; темже взирающе на святую икону вашу, радуемся о преславнем скончании жительства вашего и чтем святую память вашу. Вы же, предстоя Престолу Божию, приимите моления наша и ко Всемилостивому Богу принесити, о еже простити нам всякое прегрешение и помощи нам стати противу кознем диавольским, да избавльшеся от скорбей, болезней, бед и напастей и всякаго зла, благочестно и праведно поживем в нынешнем веце и сподобимся предстательством вашим, аще и недостойни есмы, видети благая на земли живых, славяще Единаго во святых Своих славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и во веки веков. Аминь.