Інші назви свята:

  • «День Захарії і Єлизавети»,
  • «Кумоха осіння»,
  • «Вигнання кумохи».

18 вересня гнали з села кумохі. День вважався щасливим для пророкувань.

Історія свята

Єлисавета і Захарія були батьками Іоанна Хрестителя. Коли Ірод дізнався про пророцтво волхвів, що народиться Месія, то наказав убити всіх немовлят у Віфлеємі. Захарія як священик в місцевому храмі, вирішив що пост свій залишати не буде. Так що Єлисавета сама зникла з малюком. Під час служби воїни увірвалися в храм і вбили Захарія. А Єлисавета прожила ще 40 днів, залишивши сина в пустелі одного.

Вважається, то Єлисавета перша передбачила Марії народження Христа. Так що цей день підходить для передбачень і ворожіння. Парі також молилися про зачаття і народження дітей, про їхнє здоров'я.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Традиції та обряди

Сьогодні був важливий обряд: виганяли кумоху. Так називали лихоманку. Щоб прогнати всі хвороби потрібно було добре попаритися в лазні. А також потрібно обмести будинок березовим віником. Такий же віник використовували і в лазні. Береза лікувала, а від будинку відганяла нечисть до весни.

Кумоха не була красивою або доброчесною. Її зазвичай показували потворною розпатланою старою. Але багато говорили, що вона, хоч і не красуня, але любить вбиратися і дивитися на себе в дзеркало або в річкову гладь.

Але крім капості користі від неї не було. І так вона з Тарасія на землі бродила і нікому спокою не давала, пора їй вже йти. А якщо не захоче додому (в саму лісову гущавину) йти, то її перепровадили. Якщо що, можна покликати домового на допомогу, кумоха їх дуже сильно боїться.

Також в цей день ходили до знахарів, відунів і інших особистостей, які могли передбачити долю. Особливо любили гадати дівчата, у яких скоро починався весільний сезон.