Інші назви свята:

  • «Різдво Богородиці»,
  • «Осінні оспожинки»,
  • «Другі Осенини»,
  • «Мала Пречиста» (Велика Пречиста святкується в день Успіння Богородиці),
  • «Друга Пречиста»,
  • "Свято врожаю".

Історія свята

Про народження Діви Марії не так багато відомо. Знаємо, що вона народилася в Назареті, ізраїльському місті. А до її народження ходили передбачення про прихід Месії. Кожен хотів стати батьком Спасителя.Але батьки Марії, Анна і Іоаким довго були бездітними, що вважалося Божою карою. На 40 днів Іоаким пішов у пустелю, де йому явився ангел і сказав, що скоро у нього з'явиться дівчинка, їй уготована велика доля і назвати її потрібно Марією, в перекладі «надія». Через 9 місяців так і сталося.

Традиції та обряди

Наші пращури по-своєму відзначали цей день. Рано вранці жінки виходили на береги водойм з киселем і хлібом, старшу жінку ставили з короваєм, а молоді співали, прославляючи Богородицю. Хліб після цього ламали на стільки шматків, скільки було присутніх. Жінка відносила шматочок додому і давала його худобі і домашнім тваринам. Ще одна традиція - розпалювання нового вогню за допомогою кременю і іскри або тертя двох паличок.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Цей день вважався жіночим святом, жінку шанували як продовжувачку роду. Бездітні жінки просили в Богородиці дітей в молитвах. Вони ж накривали стіл і запрошували жебраків, щоб і вони помолилися. Але спершу замовляли в церкві службу.

До молодят сьогодні приходили родичі, дивилися чи добре ті живуть і наставляли. Господиня годувала смачним обідом і дарувала батькам круглий пиріг. Чоловік показував господарство, жито, упряж і інструменти. Якщо у молодих все було добре, їм дарували подарунки.