21 вересня Православна Церква відзначатиме одне з найголовніших Свят – Різдво Пресвятої Богородиці, відоме в народі, як "Свято Другої Пречистої". Також цей день нерідко називають "Осениною", оскільки саме з цього дня, за народним календарем, настає справжня осінь. Знай.ua дізналися, як варто провести одне з найвеличніших Свят Християнства та яких традицій слід дотримуватися у день Різдва Діви Марії.

Церковний Новий рік: старт – з першого із 12 найвеличніших Свят

Нещодавно християни завершили річний цикл – це було Свято Успіння Пресвятої Богородиці. А 14 вересня Православні віряни відзначали Церковний Новий рік, або Початок індикту, який ще з давніх давен символізував новий відлік наступного року по Церковному календарю.

"Різдво Пресвятої Богородиці – одне з дванадесятих величних Свят. Тобто це означає, що є 12 таких Свят, які стосуються життя земного Ісуса Христа та Богородиці Діви Марії. Цей день є Богородичним Святом і саме Різдво Пресвятої Богородиці розпочинає цикл, починаючи з Нового Церковного року. Це є одне із перших дванадесятих Свят", – розповідає старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук диякон Михайло Омельян.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї
Показати ще

Якщо заглибитися в історію Свята, то ми бачимо, що Богородиця народилася від батьків Йоакима та Анни. До цього моменту вони впродовж довгого часу не мали дітей. І одного разу, коли Йоаким прийшов принести жертву, як це велів Старозавітний звичай, то первосвященик не хотів приймати його дарунок – через те, що вони із дружиною не мали дітей. Він йому сказав: "Оскільки ти не дав потомства Ізраїлю, я не прийму твою жертву". Ці свідчення ми бачимо зі Священного Передання, адже Священне Писання дуже мало подає відомостей про життя Пресвятої Богородиці.

Після цього Йоаким та Анна вирішили помолитися і попросити в Бога потомства, незважаючи на те, що вони були вже у віці. Господь все ж таки почув їхню молитву і дарував їм доньку – і звичайно, яку вони потім, за обіцянкою, присвятили Богові. Діва Марія довгий час допомагала в Храмі.

Щирі прохання подарують дитину

Пресвята Діва Марія Своєю чистотою і чеснотою перевершила не тільки всіх людей, але й Ангелів, явилася живим храмом Божим, і, як оспівує Церква у святкових піснеспівах, "Небесними Дверима, що вводять Христа у світ у спасіння душ наших".

"Це свідчить про те, що кожному із нас, незважаючи на те, що в певний період часу людина не має дітей, а дуже просить – то Господь почує її молитву і подарує потомство. Таке чудо відбулося і в нашому Храмі: місяців 7 тому до нас прийшла молода пара і вони вже кілька років не могли мати дітей, а лікарі сказали, що у них і не вийде цього. Священнослужителі нашого Храму Святого апостола і євангелиста Іоана Богослова, що при Михайлівському Золотоверхому монастирі, і ті люди, які вірили і довіряли Богові, просили Господа допомогти їм. І вже незабаром у подружжя вдалося зачаття, тож вже скоро у них народиться довгоочікувана дитина", – відзначає диякон УПЦ КП Михайло Омельян.

Тож у подібних ситуаціях надію в жодному разі не варто втрачати. Якщо людина щиро просить, якщо вона молиться до Бога, то Господь їй дарує.

"Ще такий висновок потрібно зробити в день цього Свята, і це найголовніший висновок: що Пресвята Діва Марія – це є початок нашого спасіння. Тому що, як не було би такої Діви Марії, не зміг би втілитися Син Божий Ісус Христос. Адже Діва Марія була чистою, була люблячою, вірила в Бога, надіялася на Господа і найголовніше – вона впустила Бога в своє серце", – каже старший викладач кафедри богослів'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук диякон Михайло Омельян.

Тому святкуємо ми в цей день початок нашого спасіння, і тому кожна людина нехай прославляє Пресвяту Богородицю за те, що вона дала можливість кожному з нас бути в Царстві Божому.

Радійте коханню молодят, дякуйте за зібраний врожай

Східні християни святкували такі ж самі традиції, як і в народі. Тобто Різдво Пресвятої Богородиці ще називалося Малою Пречистою. А Велика Пречиста – це Свято Успіння Пресвятої Богородиці. Щодо традицій, то, переважно, населення відзначало вже закінчення збору урожаю і дякували Господу, а особливо Пресвятій Богородиці, за те, що цей рік був плідний.

Також особливим чином вшановували в цей день і молодят. Люди накривали пишно стіл, вшановували їхню любов, запрошували та відвідували закоханих.

"Таким чином офіційно відзначали Різдво Пресвятої Богородиці. Але потрібно закцентувати особливу увагу на тому, що люди не просто займалися якимись гуляннями чи збиранням урожаю. Вони, найперше, дякували Пресвятій Богородиці, Ісусу Христу за те, що Господь є такий милостивий, щедрий і подає такий врожай. Також люди молилися і моляться, щоби наступний рік був також врожайним", – підкреслює диякон УПЦ КП Михайло Омельян.

Тому, святкуючи 21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці, потрібно подякувати за всі благодіяння, які дає і Божа Мати, і Господь наш Ісус Христос.