Надання Томосу про автокефалію Україні останнім часом хвилює всіх – постійні суперечки з РПЦ, візити патріархів до Константинополя та багато іншого. Свою думку з цього приводу висловив і відомий гуморист, шоумен Сергій Притула.


Притула про Томос в Україні

Сергій Притула
Сергій Притула


На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що кожен, хто підтримує автокефалію, повинен відкриту виступити за створення Єдиної Помісної Церкви, при чому не тільки на словах, а конкретними діями.


Особисто про себе він додав: завжди виступав за українську церкву, хоча гучно про це не заявляв.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"В роликах не знімався, з патріархами не здибався. Підтримував фінансово свою рідну церкву, в якій одружилися мої батьки, в якій хрестились мій син та син мого брата, в якій відспівали в останню дорогу мого батька, дідуся і бабусю. Допомагав, як міг. Часом менше ніж міг. Часом більше ніж хотів. Але знаю, що і церква і недільна школа при церкві мають клаптик моєї участі. І то мене тішить", - згадує Притула.


Ще за "сталінських часів", як їх називає гуморист, дідусь Притули, Василь Бодасюк у Вінниці займав посаду голови колгоспу – тоді це вважалося досить престижним.

Саме він врятував Вишневецьку Вознесенську Призамкову Церкву 1530-го року – ту, де молилися козаки Максима Кривоноса, куди приїздили Тарас Шевченко та Оноре де Бальзак.

Сергій Притула
Сергій Притула

"Йому, партійному комуністу, не знаю, що було б, якби КДБ дізналось, що він переховує у себе на горищі Псалтирі, Євангліє та ікони з церкви! Потім у цій церкві він виконував обов’язки диякона. Я обожнював ходити на Службу Божу, коли дідусь читав грамотки. Незадовго до смерті мій дідусь Василь, надзвичайно набожний чоловік, сказав мені одне речення, сенсу якого я не розумів ще довго: "Ніколи не сповідайся в Почаївській Лаврі, там у попів – погони під рясами!", - додав гуморист.


Тільки після смерті близької людини Притула почав розуміти: скандали та обговорення навколо Томосу виникають не дарма. Московський патріархат справді тривалий час керував значно частину приходів, отримував прибутки за рахунок мільйонів парафіян – звісно ж, українців.

Сергій Притула
Сергій Притула

Потім шоумен згадав пропозицію, від якої жоден православний не відмовиться, адже це – гріх: стати хрещеним батьком. Навіть це викликало суперечки: майбутній родич одразу запитав, до якого патріархату він належить:

"В певний період свого життя я допомагав одному священнику МП. Зараз поясню. Якось до мене на зйомки приїхав священик. Приніс велику книгу. Сказав, що це книга, в яку різні українські селебреті пишуть побажання нашим полоненим у Лівії (на той час близько 30 наших земляків були заручниками противників режиму Каддафі). Мене ця історія пройняла. Я особисто оплатив друк якогось молитовника. Ну, треба – то чого б і ні", - підкреслив Притула.

Сергій Притула
Сергій Притула

А потім дійшло: церковні баталії – це інструмент, і подекуди дуже політизований. "Вдячність" священик не проявив: просто перестав спілкуватися із Притулою, що ще раз підтверджує ці здогадки.

"Церква, ніби-то, відділена від держави. Церква була і є недоторканим інститутом. Церква має пільги по податках. Церква має ледь не найвищий рівень довіри у суспільстві. Церква впливає на нас, на електорат! Але у назві Українська Православна Церква Московського Патріархату, акцент варто робити саме на слові "Московського"! Так, я знаю, що абревіатуру "МП" вже відмінили, залишивши просто УПЦ, але ж ми не ідіоти! Я закликаю молодих людей країни! Перестаньте бути маніпулятивними ляльками в руках ваших пастирів! Думайте своїми головами! Думайте про завтрашній день! Не дивуйтеся, коли усі ваші друзі, знайомі, рідні, опиняться у лавах Помісної Церкви, а ви станете знаряддям боротьби чужої церкви, задля чужих ідей", - підсумував Притула.


Дивіться: Томос в Україні та "війна за храми"


Нагадаємо, у мережі показали, як Притулу змінило батьківство.
Як повідомляв Знай.ua, Притула кумедно спародіював Добкіна.
Також Знай.ua писав, Притула присоромив Фреймут на всю Україну.